NOVA KRIZA VLASTI

Do listopada se mora izbjeći da BiH utone u potpuni kaos

'ZA POK BIH SARAJEVO 16.04.2005. Potpis: Parlament BiH detalj sa sjednice Snimio: Drazen Mamic'
Foto: 'Drazen Mamic'
17.03.2014.
u 08:55

Formalno i temeljno Radončić nije smijenjen s dužnosti jer ovu odluku mora potvrditi Dom naroda, a neizvjesno je hoće li se to dogoditi

Baš kada se čini da se situacija na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni ne može više zakomplicirati, realnost to opovrgne. Ovaj put je taj dodatni korak u kompliciranju situacije izglasavanje smjene ministra sigurnosti Fahrudina Radončića u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pitanje smjena

Formalno i temeljno Radončić nije smijenjen s dužnosti jer ovu odluku mora potvrditi Dom naroda, a neizvjesno je hoće li se to dogoditi. Aktualni predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović podsjeća da je i do sada bilo slučajeva pokretanja smjene, kao što je ona bivšeg ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića koji je dvije godine bio u tehničkom mandatu.

Na jednom je domu parlamenta bio smijenjen, a na drugom nije. U slučaju Radončića scenarij bi mogao biti isti jer smjena prvog čovjeka SBB-a iz izvršne vlasti značila bi i raspad parlamentarne većine na državnoj razini, što mnogi vide kao znatno veći problem.

- Imali smo situaciju da oporbena stranka traži smjenu ministra. Ako bi SBB izašao iz vlasti, mi onda više ne bismo imali parlamentarnu većinu na državnoj razini. Ne želimo doći u poziciju da na državnoj razini imamo situaciju poput one u FBiH gdje imamo potpuno različite odnose u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Time smo napravili potpuni nered koji danas koriste oni koji rade bez bilo kakve kontrole u izvršnoj vlasti. Mi to nećemo dopustiti, poručio je Čović dodajući da se samom Radončiću možda više i ne ostaje u vlasti na ovakav način. Sve ovo događa se u vrlo teškom razdoblju za BiH. Nasilni prosvjedi i pokušaji destabilizacije sigurnosne situacije s jedne, opravdano socijalno nezadovoljstvo s druge strane, nelegalna i nesposobna vlast u Federaciji, mogući raskid stand by aranžmana s MMF-om, početak vrlo neizvjesne predizborne kampanje, poglavito na bošnjačkoj političkoj sceni, sve to govori koliko je teška situacija u zemlji. Hrvatske stranke koordiniraju svoje aktivnosti kroz Hrvatski narodni sabor, ali situacija je takva da pozitivne promjene nije moguće napraviti bez šire suradnje svih značajnijih političkih čimbenika u BiH.

Izborna utakmica

-U kontaktu sam s Izetbegovićem koji me informirao da je SDA napravio projekt kako misle odgovoriti na zahtjeve građana.

Mi moramo zajedno preurediti FBiH i BiH, a nikako povlačiti jednostrane poteze. HDZ i SDA moraju imati strateški odnos i nemamo vremena bježati od izbora. Svi smo već duboko u izbornoj utakmici. Osobito na bošnjačkoj političkoj sceni, pa s te strane i HNS mora povlačiti svoje poteze, kaže Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije