Rijaste Islamske zajednice u BiH

Sankcije onima koji ne ugase mjesta molitve vehabija

islamske zajednice
13.01.2016.
u 14:43

Nakon medijskih natpisa kako su odlučili zabraniti rad vjerskim zajednicama i mjestima (paradžematima) u kojima susrete i molitve održavaju pripadnici radiklanig vehabijskog islamskog pokreta, službenim priopćenjem oglasila se i Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji na početku ističu kako upravo oni “imaju ustavnu obavezu da institucionalno organizira vjerski život muslimana na području svoga djelovanja”.

Oni priznaju kako je zbog različitih društvenih i političkih događanja na prostoru BiH u posljednje dva desetljeća formiran određen broj paradžemata koji nisu u sastavu Islamske zajednice, što je suprotno Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH kao i Ustavu Islamske zajednice. “Reisu-l-ulema je zatražio od muftija i glavnih imama, na području svih muftiluka u BiH, da obave razgovore sa predstavnicima i organizatorima ovih paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacijske strukture Islamske zajednice. Potrebno je da zatvore objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od strane Islamske zajednice. U Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, biblioteka i drugih ustanova i institucija da zadovolje potrebe svih muslimana u BiH. Rok za ovaj postupak gašenja ovih paradžemata je do kraja veljače 2016. godine. Ukoliko netko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostati će izvan pravnog okvira Islamske zajadnice u BiH i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost” stoji u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH ne precizirajući s kakvim će posljedicama se suočiti oni koji krše službena pravila.

Napominju kako je je njihova reakcija nastojanje Islamske zajednice da institucionalno zaštiti prostor svoga djelovanja ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo svakog pojedinca i pripadnika Islamske zajednice da osobno i u svojem privatnom životu prakticira islam na način koji sam odabere”,  stoji na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Oni kako napominju ne žele ulaziti u motive i razloge nastajanja ovih alternativnih skupina kao i načina njihovoga djelovanja, no isto su odlučni da mjerodavni organi IZ-e su vo stanje uredi. “Islamska zajednica ima obavezu i odgovornost da brine o pravilnom učenju i tumačenju islama i njegovom prakticiranju kao i organiziranju vjerskog života u skladu sa takvim učenjem za sve muslimane u BiH. Kako Islamska zajednica do sada nije imala nikakav uvid u rad ovih samoorganiziranih grupa ne može snositi odgovornost za njihovo djelovanje”, napominju iz Islamske zajednice BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?