Marina Pendeš

Do kraja svibnja uknjiženo 26 lokacija, 17 u procesu knjiženja, 8 u pripremi

Fena
08.06.2017.
u 14:01

Veleposlanici NATO-zemalja u Bosni i Hercegovini informirani su danas na prigodnom skupu u Sarajevu o postignućima u sklopu Ministarstva obrane BiH (MOBiH) i Oružanih snaga BiH (OSBiH), s fokusom na ispunjavanje uvjeta utvrđenog na Summitu NATO-a u Talinnu za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP), a koji se odnosi na registraciju/knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je nakon prezentacije postignuća u sklopu NATO integracijskog procesa istaknula kako je skup bio prilika za osvrt na sve ono na čemu je MOBiH u posljednjih nekoliko godina bio intenzivno angažiran s aspekta sigurnosti, uključujući i rješavanje viškova naoružanja i streljiva. 

Kako je kazala u izjavi za medije, nezaobilazno pitanje, svakako, bilo je i sudjelovanje pripadnika OSBiH u mirovnim misijama, te opredjeljenost za povećanje opsega angažiranja na tom planu, kao i spremnost za sudjelovanje u novoj mirovnoj misiji pod okriljem Europske unije u Srednjoafričkoj republici.

Pendeš smatra da su veleposlanici NATO-zemalja u BiH kroz ovaj vid prezentacije bili u prilici sagledati prioritete na kojima su angažirani BiH i MOBiH, te dobiti jasniju sliku o pozitivnim pomacima na planu Nato integracijskog procesa, ali i bolje razumjeti objektivne probleme s kojima se BiH i MOBiH susreću u pogledu pune implementacije spomenutog Talinnskog uvjeta.

Veleposlanik Slovačke Republike Jan Pšenica je uime NATO-kontakt veleposlanstva za BiH ocijenio kako je prezentacija bila sadržajna te da je ponudila cjelovitu sliku o tome što je MOBiH uradilo ne samo na području kjniženja vojne imovine, nego i na polju razvoja OSBiH i suradnje s NATO-savezom.

- Dobili smo 'plastičnu sliku', ne samo o viziji daljnjeg razvoja OSBiH, nego i o interoperabilnosti s partnerima iz drugih zemalja, što omogućava OSBiH da nastave suradnju i učešće u mirovnim misijama u svijetu - izjavio je slovački veleposlanik. 

Dodao je da je za NATO važno da se politički stavovi provedu u konkretna djela, a na čemu je MOBiH snažno angažiran.     

Odgovarajući na novinarske upite u vezi MAP-om i postignućima na ispunjavanju uvjeta na tom planu, ministrica Pendeš je kazala da je sudionicima prezentacije predstavljena jasna tabela iz koje je vidljivo koje su to vojne lokacije koje je moguće ukljnižiti, "jer nešto što se nekad činilo kao tehnički uvjet u biti nije samo to, jer za određeni broj lokacija moramo naći nova rješenja...“

- Bez obzira što je proces knjiženja započeo 2015. godine i ide intenzivnim tokom, mi od samog osnutka MOBiH-a i OSBiH, od 2006. godine nemamo nikakvih problema s korištenjem naše 63 lokacije (perspektivna nepokretna vojna imovina) - naglasila je ministrica obrane BiH.

Precizirala je da je do kraja svibnja uknjiženo 26 lokacija, da je u procesu knjiženja i određenih postupaka 17, a da je osam lokacija pripremljeno za knjiženje, istaknuvši odlučnost da se uknjiži sve za što su se stekli uvjeti, odnosno da se 'podvuče crta' i iznađe rješenje za one lokacije za koje knjiženje nije moguće.

Na upit o tome može li BiH očekivati da na narednom summitu NATO-a uslijedi aktivacija MAP-a, Pšenica nije mogao dati izravan odgovor, navodeći da će o tom pitanju raspravljati NATO-savez, te da je u tom kontekstu važan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća s Bosnom i Hercegovinom, planiran za 20. lipnja u Bruxellesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije