Ljetni odmor završen

Do kraja mjeseca rasplet situacije oko popune vlasti u FBiH

17.08.2015.
u 07:17

Nova sjednica Predsjedništva BiH trebala bi biti već 20. kolovoza

Druga polovina kolovoza trebala bi donijeti odgovore na glavna pitanja oko budućeg funkcioniranja vlasti na federalnoj razini. Nakon što je Demokratska fronta samu sebe (djelomično) isključila iz vlasti, SDA i HDZ krenuli su u potragu za novim partnerima s kojima će kroz Vladu i Parlament provoditi važne proeuropske i ekonomske reforme.

Okvirni dogovori

Nije tajna da čelnik HDZ-a Dragan Čović kao novog partnera preferira SBB, narodnjačku stranku sa značajnom potporom biračkog tijela i neupitnim parlamentarnim kapacitetom. Sigurno je da bi vlast u trokutu SDA-HDZ-SBB imala čvrstu parlamentarnu većinu. Zbog sukoba između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, u SDA nastoje izbjeći ovakav scenarij, a jedina alternativa je okupljanje u koaliciju nekoliko malih bošnjačkih stranaka koje bi zamijenile DF u federalnoj vlasti. Okvirni dogovor sa SBiH, A-SDA i BPS, Izetbegović je postigao prije nekoliko tjedana, ali sada treba ispuniti njihove ne baš male zahtjeve te riješiti problem DF-ova dopredsjednika Federacije Milana Dunovića koji po nalogu stranke može opstruirati rekonstrukciju entitetske Vlade. U svakom slučaju, ako Izetbegović uspije naći rješenje za sve ove zamke, nova, doduše tijesna parlamentarna većina, mogla bi u potpunosti profunkcionirati već na prvim sjednicama Parlamenta FBiH nakon ljetne stanke. Za to vrijeme, iako nepotpuna, federalna Vlada radi punom parom. Klasičnog ljetnog odmora za izvršnu vlast praktično nije ni bilo. Vlada FBiH održava kontinuitet zasjedanja, što je i potpuno opravdano imajući u vidu značaj započetih reformi. I po tome se, između ostalog, ova Vlada FBiH izdvaja od nekih prethodnih. Premijer i ministri koji rade u Vladi uvelike pripremaju nove reformske zakone koji bi trebali biti usvojeni do kraja godine. Radno je i na državnoj razini. Posebno u Predsjedništvu BiH. Otkako je preuzeo dužnost predsjedatelja, Dragan Čović svaki dan ima intenzivne domaće i međunarodne aktivnosti. U tome ga slijede i druga dva člana bh. Predsjedništva. Nova sjednica kolektivnog šefa države trebala bi biti održana već 20. kolovoza, a nakon toga slijedi i vrlo važno potpisivanje ugovora o međudržavnoj granici s Crnom Gorom.

Rad povjerenstava

Državni Parlament će zasjedati krajem kolovoza. Sjednica Zastupničkog doma održat će se 27. kolovoza, a kao priprema za tu su sjednice parlamentarnih povjerenstava početkom idućeg tjedna. Ljetni odmor, ako ga je i bilo za neke dužnosnike, sad je završen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije