Visoki dužnosnici EU traže

Do kraja godine zajednička izjava o europskom putu

Posjeta visoke predstavnice Mogherini BiH
Foto: VL FOTO
06.12.2014.
u 10:07

Europa želi BiH 
za svoju članicu

Politički lideri u Bosni i Hercegovini izrazili su jučer spremnost da sudjeluju u izradi izjave, odnosno deklaracije o spremnosti da se pokrenu reformski proeuropski procesi koji su već duže vrijeme u zastoju. Na zajedničkom sastanku čelnika vodećih bh. stranaka s potpredsjednicom Europske komisije i visokom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini i povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom svi su podržali principe koji bi trebali odblokirati europski put BiH, ali nisu svi jednako optimistični da će prihvaćeno biti realizirano.

Proces približavanja

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, koji je prvi napustio zajednički sastanak, kazao je kako vjeruje da je moguće iskoristiti pozitivan zamah koji postoji nakon listopadskih izbora. 
Čelnik SNSD-a Milorad Dodik pred novinarima je nakon sastanka kazao kako vjeruje da će Izetbegović kočiti političke procese nametanjem svojih rješenja koja neće biti prihvatljiva za druge. - S politikom Izetbegovića BiH neće uspjeti, kazao je Dodik, poručivši istodobno da “cinična rješenja” koja Izetbegović nudi o vojnoj imovini ili prebivalištu neće proći. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je, pak, kako je zadovoljan sastankom s europskim dužnosnicima i da se sada od bh. lidera očekuje da do kraja godine naprave i potpišu zajedničku izjavu. On smatra kako nema velikih razlika u načelima političkih lidera, ali da će razlike biti vidljive nakon što se dođe do temeljnih pitanja. Također je naglasio kako je optimističan te da je vrijeme da se lideri počnu  baviti realnim životom u BiH, dodajući da je potrebno napraviti i nužnu reorganizaciju, odnosno izbjeći zamke Izbornog zakona u BiH. 

Rezultati sastanka

Da je ovo prilika koju ne bi trebalo propustiti, smatraju i lideri drugih parlamentarnih stranaka koji su sudjelovali u razgovorima. Mogherini je na kraju razgovora u Sarajevu kazala da neće biti spuštanja kriterija i standarda kada je riječ o približavanju BiH Europskoj uniji. Uvjeti ostaju isti i to se neće mijenjati ni u budućnosti, ali će se, kako kaže, promijenti redoslijed kako unaprijediti pristup određenim pitanjima i kako osigurati konkretne rezultate posebno u smislu reformi i to socio-ekonomskih reformi i funkcionalnosti države. 
Rezultate sastanaka u BiH prenijet će ministrima zemalja EU na sastanku koji je najavljen sredinom prosinca kada će Mogherini i Hahn dati ocjenu o postojanju političke volje da se krene s procesom približavanja, a bit će razmatrani i načini na koje je to moguće uraditi.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije