Intervju Ravnatelj UNO-a BiH

Do kraja 2017. imat ćemo oko sedam milijardi maraka prihoda

12.09.2017.
u 07:00

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine zaslužila je status jedne od temeljnih institucija ove države. Otkako je na njezinu čelu Miro Džakula rast prihoda broji se u stotinama milijuna maraka, a što možemo očekivati u budućnosti i kakva su predviđanja, pitali smo upravo ravnatelja UNO-a BiH.

UNO BiH gotovo svakog mjeseca obara rekorde prihoda. Što ste poduzeli pa je napravljen toliki iskorak u odnosu na ranije godine? Što se promijenilo?

- U osam mjeseci 2017. Uprava za neizravno oporezivanje ukupno je prikupila 4 milijarde i 589 milijuna KM, što je više za 321 milijun KM ili 7,53 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Samo u kolovozu prikupili smo čak 680 milijuna KM, što predstavlja najveći iznos prikupljenih prihoda od neizravnih poreza u jednom mjesecu od uspostave UNO-a. Očekujemo da ćemo se do kraja 2017. približiti iznosu od 7 milijardi KM. Jednim dijelom svakako je to rezultat i određenih pozitivnih gospodarskih kretanja, ali isto tako za to moramo zahvaliti i uvođenju novih poslovnih procesa u UNO, povećanju transparentnosti u radu svih zaposlenih, kao i odgovornosti koju snosi svaki zaposlenik UNO-a.

Mnogo je zahtjeva da se promjenama zakona omogući plaćanje PDV-a na kraju mjeseca. UNO BiH zauzeo je stav da nakon promjene zakona rokovi ostaju isti. Zašto?

- Od prihoda koje prikupi UNO s više od 80% financiraju se sve razine vlasti u BiH. Među prihodima od neizravnih poreza najveći udio upravo čine prihodi od PDV-a s gotovo 70% ukupno prikupljenih prihoda od svih neizravnih poreza. Upravo ti podaci pokazuju koliko je važan porez na dodanu vrijednost za funkcioniranje svih razina vlasti - države, entiteta, županija, općina i Distrikta Brčko. Zato sam mišljenja da bi se Zakon o PDV-u trebao izdignuti iznad svakodnevnih političkih događanja u državi. Svi moramo biti svjesni da je ovo ipak previše značajno pitanje da bi se kroz njega dodvoravalo budućim biračima.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?