Čović potvrdio

Do dolaska Junckera znat će se postoji li dogovor o izmjeni Izbornoga zakona BiH

10.02.2018.
u 08:00

Uoči posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera krajem veljače trebalo bi biti poznato hoće li biti napravljen pomak vezano uz izmjene Izbornog zakona, u čemu s predstavnicima stranaka posreduju predstavnici stranih administracija u Bosni i Hercegovini kako bi se nesmetano održali izbori na jesen ove godine, rekao je u petak hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, piše Večernji list BiH. 

Minimum legitimiteta

- Gospodin Juncker dolazi u BiH 28. veljače, tada bismo mu predali upitnik, ali bi se do tada trebalo znati dokle smo došli s pripremama zajedničkog stajališta koje može dobiti parlamentarnu većinu o izmjeni Izbornog zakona - rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice HNS-a BiH. 
Objasnio je kako hrvatska strana u BiH inzistira na rješenjima koja će Hrvatima osigurati da im brojniji Bošnjaci ne biraju predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda FBiH. - Minimum na kojemu inzistiraju predstavnici Hrvatskog narodnog sabora glede Izbornoga zakona ili njegovih izmjena i dopuna je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama vlasti sukladno odlukama Ustavnog suda BiH. To znači osigurati legitimnost izbora članova Predsjedništva BiH, klubova domova naroda i grada Mostara - dodao je Čović. Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice održavaju bilateralne razgovore s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi pokušali utvrditi zajednička stajališta o izmjenama Izbornog zakona po presudi koju je Ustavni sud BiH donio u predmetu Bože Ljubića.

Rok u svibnju

Izbori se u BiH moraju raspisati najmanje 150 dana prije održavanja, a do tog roka moraju se izmijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi stupile na snagu. S obzirom na to da se opći izbori u BiH održavaju svake četiri godine prve nedjelje u listopadu, rok za to istječe početkom svibnja.

- Do tada ćemo snažno raditi da se to dogodi. Pomaže nam i Europska pučka stranka, o čemu smo razgovarali i u Bruxellesu - dodao je. Upitan o kaznenoj prijavi koju je uputila jedna bošnjačka udruga, Čović je rekao kako je riječ o politički motiviranim pritiscima koji na njega neće utjecati. - Institucije koje su primile taj dokument neka se time bave - rekao je Čović. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?