Pesimistične prognoze istraživanja

Do 2050. godine u BiH će biti 700.000 stanovnika manje!

24.05.2017.
u 08:00

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je broj rođenih u 2016. manji za oko 6254 od broja umrlih osoba. Samo je u ožujku ove godine u FBiH umrlo 1869 osoba, a rođeno 1556. “Bijela kuga” odavno je problem koji u našoj državi nikako da se riješi, već baš obrnuto, taj problem veći je iz godine u godinu.

Kritična situacija

Mr. sc. Amer Osmić s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu kaže kako se istraživanja bh. agencija mogu potkrijepiti i istraživanjem UN-a koje predviđa da će BiH do 2050. ostati bez jedne petine stanovništva. - Jednostavno rečeno, ako danas u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika, prema tom istraživanju, do 2050. bit će ih 700.000 manje, što su otprilike dva Sarajeva, rekao je Osmić. Ako tim podacima dodamo i statistiku mehaničkoga kretanja stanovništva, odnosno iseljavanje, gubimo veliki broj ljudi. - Naša država nema apsolutno nikakvu stimulacijsku politiku kojom bi se potaknulo stanovništvo na povećanje nataliteta. Nalazimo se u vrlo kritičnoj situaciji koja, po svim procjenama, ide od loše prema lošijoj. Više nije 5 do 12, sad je već 12 i 20, rekao je Osmić.

Strategija razvoja

Jedini način da se taj trend, koji je u BiH prisutan već desetljeće, zaustavi su strategija razvoja i jasna populacijska politika. - Kod nas je trenutačno populacijska politika na razini županija, a unutar županija svaka općina ima svoje politike. Primjerice, općina Novi Grad Sarajevo ima jedan potpuno različit plan u odnosu na općinu Centar, rekao je Osmić. Vlast se u BiH odnosi indolentno prema tim podacima, smatra Osmić i ističe kako će, kada za nekih 15 godina realnost počne kucati na vrata, tada oni biti pravi problem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije