Ustavni sud BiH

Djelomično prihvaćena žalba Jerke Ivankovića-Lijanovića

ustavni sud bih
03.02.2016.
u 16:04

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici Velikog vijeća djelomično je, između ostalog, usvojio žalbu Jerke Ivankovića-Lijanovića, bivšeg dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, inače dopredsjednika Narodne strane Radom za boljitak, javlja Anadolija. 

Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na slobodu i sigurnost osobe iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda iz pritvorskog razloga propisanog članom 146. stav 1. točka d) Zakona o kaznenom postupku FBiH, i to za Jerku Ivankovića Lijanovića u odnosu na rješenje Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 4. prosinca 2015. godine i rješenja Žipanijskog suda u Tuzli od 19. studenog, 8. listopada i 30. rujna 2015. godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neosnovanu žalbu Faruka Balijagića i Ade Balijagića u jednom dijelu, a u drugom kao nedopuštenu. 

U slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava žalbenika na pravično suđenje Ustavni sud BiH je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da, suglasno članu 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

U skladu s članom 18. točka 3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Sud je odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon proteka roka za podnošenje žalbe, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku. 

Sud je donio i veći broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive žalbe koje su, prima facie, očito bile neosnovane jer zahtjevi nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su predočili Sudu u ovim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da, kao stranke u postupku, snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?