ugrožena prava

Djelatnice u trgovinama u BiH u najnepovoljnijem položaju

10.03.2018.
u 21:00

Sindikalni predstavnici već godinama upozoravaju na težak položaj žena koje rade u trgovini, ali ih društvo uglavnom ignorira. Vrlo često rade prekovremeno, što im naravno nije plaćeno, često su promrzle jer na radnom mjestu u većini slučajeva nemaju grijanje. Neće im dopustiti sjediti za blagajnom, bolovanje je za njih misaona imenica. Veliki broj onih koji rade u kioscima nemaju mogućnost čak ni otići na toalet jer kiosci nemaju sanitarni čvor.

Iskorištavanje

Zato je Sindikat trgovine BiH pokrenuo kampanju “O tome (ne) pričaj” kojom želi upozoriti na takve slučajeve. Alma Bajramović-Zukić, predsjednica Sekcije žena i potpredsjednica ST BiH, kaže za Radiosarajevo.ba kako se žene u trgovačkom sektoru proteklih godina susreću s raznim izazovima. - Na prvom mjestu tu je mobbing. Bilo da je riječ o verbalnom ili fizičkom iskorištavanju. To radnici čak ne poistovjećuju s mobbingom. A tu su i prekovremeni rad, rad na praznike i blagdane, nemogućnost dobivanja slobodnih dana. To je realnost u trgovini i uslugama. Ali, mogu reći kako je i u drugim sektorima slična situacija. Radnička prava su općenito na niskoj razini. Cilj nam je zato preventivno djelovati na terenu, doći do iskustava radnica i vidjeti na koji način im možemo pomoći - ističe Bajramović-Zukić.

Najteže ženama do 30 godina

U prošloj godini prijavljeno je čak 305 slučajeva mobbinga, prekovremenoga rada i ugrožavanja drugih prava radnika u trgovini, a godinu prije još i više - 320. Najugroženije su, pokazala su sindikalna istraživanja, žene od 26 do 30 godina. - One su tada u punoj snazi i žele se financijski osamostaliti i ostvariti se kao majke. Jako je teško naći poslodavca koji će podržati djevojku, ženu koja se želi ostvariti kao majka. U tim slučajevima najčešće dolazi do prekida radnog odnosa. Ne samo u sektoru trgovine i usluga već i u ostalima - govori Bajramović-Zukić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?