Izmijenili odluke o zdravstvenoj premiji

Djeci do 18 godina besplatno liječenje u SB županiji

24.09.2015.
u 06:15

Zdravstvene premije će biti oslobođeno oko 35 tisuća stanovnika

Djeca do 18 godine života na području Srednjobosanke županije ubuduće neće morati kupovati premije zdravstvenog osiguranja, tzv. markice, kako bi imali besplatan određen broj zdravstvenih usluga, piše Večernji list. Naime, na posljednjoj tematskoj sjednici Sabora Srednjobosanske županije je donesena odluka o izmjeni odluke o premiji koju je sabor Srednjobosanske županije usvojio 2009.

Inicijativa obitelji

Prema riječima ministra zdravstva Srednjobosanske županije Nikole Grubešića, inicijativa o oslobađanju kupovanja premije sve djece do navršenih 18 godina života počela je od obitelji s troje i više djece, a njihov zahtjev su u resornom ministarstvu, kao i u Saboru, smatrali opravdanim. "Budući da je cijena markice u Srednjobosanskoj županiji 30 konvertibilnih maraka , za obitelji koje imaju troje, četvero ili više djece kupovina iste predstavlja ozbiljan financijski izdatak, tako da smo nakon opširne analize odlučili prihvatiti zahtjev roditelja", kaže Grubešić. Dodaje da je na konačnu odluku o ukidanju premije za djecu utjecala i sugestija ombudsmana koji su ukazivali na poštovanja konvencije za pravo djeteta. Grubešić naglašava da se ova odluka o ukidanju kupovanja markice odnosi isključivo na djecu do 18 godina koja su zdravstveno osigurana. Prema podacima koji su izneseni na ovoj sjednici Sabora Srednjobosanske županije,stupanjem na snagu ove odluke, Zavod za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije će na godišnjoj razini imati manje za oko 35 tisuća prodanih markica. Inače, trenutačno u Srednjobosanskoj županiji ima 235.000 zdravstvenih osiguranika, od čega je njih 143.000 ove godine kupilo markicu. Primjenom nove odluke, prihod Zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije će biti manji za milijun do milijun i sto tisuća konvertibilnih maraka na godišnjoj razini. Međutim, resorni ministar Grubešić kaže kako to ne bi trebalo predstavljati velik problem, budući da je na sjednici Sabora definiran i drugi dio zaključka interno koji će biti na Vladi razmatran i koji će biti uvršten u proračun za 2016. godinu.

ZZO bez deficita

"Negativan financijski učinak će se kompenzirati kroz proračun SBŽ-a za iduću godinu primjenjujući zaključke Vlade iz ranijih mandata", kazao je ministar Grubešić. Dodaje kako će resorno ministarstvo, Vlada Srednjobosanske županije i Zavod za zdravstveno osiguranje SBŽ-a napraviti sve na svim mogućim poljima kako bi amortizirali negativni financijski učinak koji će proizići iz primjene spomenute odluke. "Mislim da smo na posljednjoj sjednici Sabora SB županije donijeli dobru odluku koja će pomoći građanima", zaključio je ministar Grubešić. Kad su u pitanju osiguranici stariji od 18 godina, za njih pravila ostaju ista, odnosno, ostaje obveza kupovine premije. Inače, Zavod za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije bio je u višemilijunskom deficitu do 2012. godine, dok je u 2013. i 2014. iskazivao višak prohoda nad rashodima, odnosno suficit koji se koristio za pokrivanje deficita iz ranijih godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije