Proslavljen blagdan Tijelova

Djeca su putem posipala latice

16.06.2017.
u 08:00

Jedan od najvećih katoličkih blagdana, blagdan Tijelova, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove koji se slavi u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak, svečano je proslavljen u dijelovima BiH, gdje žive Hrvati. Za mnoge je to bio neradni dan kad su mogli promišljati o ovom svečanom blagdanu, kao i o svom životu u vremenu prepunom izazova, kušnji i trpljenja. Blagdan je i na posebno svečan način proslavljen u župi svetog Ilije Proroka u Kiseljaku.

Višegodišnja tradicija procesije, nošenja Presvetog Oltarskog Sakramenta kroz Kiseljak, prije mise u župnoj crkvi, nastavila se i ove godine.

Procesija

Tijelovska procesija karakterizira ovaj blagdan koji je nastao kao želja Crkve da se na izvanjski način proslavi Isusova prisutnost među vjernicima u otajstvu Kruha.

Procesija u Kiseljaku krenula je ispred Srednje škole Ivana Gorana Kovačića. Krajnje odredište bila je crkva svetog Ilije. Na putu do crkve vjernici su molili te stajali najprije pred srednjom školom, potom na gradskom trgu, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i pred samim ulazom u crkvu. Uz kiseljačkog župnika fra Zorana Vukovića i vikare fra Dragu Perkovića i fra Ivicu Matišića koji je predvodio molitvu tijekom procesije, na čelu povorke bila su djeca i mladi u bijelom s laticama cvijeća koje su posipali putem.

Prvopričesnici

Posebna čast biti u procesiji pružila se kiseljačkim prvopričesnicima koji su sakrament primili prije samo nekoliko dana. Pridružili su im se i mališani iz vrtića, školarci, članovi Frame, ali i mnoštvo vjernika kao i predstavnika vlasti na čelu s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom Kiseljaka, Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora Srednjobosanske županije te mnogim drugim.

Prema predajama naših starih, nakon Uskrsa i Božića, najveći katolički blagdan je Tijelovo. Poruka ovog blagdana jest da je Isus s nama i s nama kroči kroz život, a sažeta je u njegovim riječima: “Ja sam s vama u sve dana do svršetka svijeta...” Tom nadom ohrabreni, vjernici su u svojim župama s dubokim pouzdanjem slušali evanđelje i propovijedi svećenika.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?