Vlada FBiH usvojila prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru

Djeca rođena iz ratnog silovanja u FBiH dobivaju status civilnih žrtava rata

storyeditor/2023-06-21/vlada1.jpg
Fena
22.06.2023.
u 16:08

Vlada FBiH usvojila je prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru na drugo čitanje u oba doma Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH. Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da će nakon završetka te procedure, za koju se u Ministarstvu nadaju da će biti završena do početka jeseni, civilne žrtve rata prvi put u tri desetljeća od završetka rata imati lex specialis, odnosno zakon iz kojeg svoja prava crpe civilne žrtve rata i članovi njihovih obitelji.

Civilne žrtve konačno su na pragu ostvarenja svoje pobjede da dobiju zakon koji se odnosi isključivo na njih, s obzirom na to da su do sada svoja prava crpili iz Općeg zakona iz 1999. koji je u međuvremenu pretrpio niz izmjena i samim tim postao težak za provedbu u praksi.

Istaknuo je da je zakon jedinstven u svijetu jer prvi put uvodi u pravo djecu rođenu iz čina ratnog seksualnog nasilja, što je konačno institucionalni prekid tišine i jasna poruka i žrtvama silovanja i njihovoj djeci da imaju sugovornika i partnera koji će se s njima boriti za njihovo dostojanstvo, mjesto u društvu i život bez predrasuda i stigmi.

- Zakon je jedinstven, iako je Distrikt Brčko u srpnju prošle godine donio svoj Zakon o civilnim žrtvama rata i u njega inkorporirao i djecu rođenu iz čina silovanja, definirajući ih kao civilne žrtve rata. U tom razdoblju naš nacrt bio je u javnoj raspravi i mi smo ponosni što je on poslužio kao pozitivan primjer - istaknuo je Delić.

Prvi Zakon o civilnim žrtvama rata donosi određena poboljšanja u odnosu na Opći zakon iz 1999., i to: posebne kategorije civilnih žrtava rata po ovom zakonu ostvaruju pravo na naknadu u rangu osoba s invaliditetom prve kategorije, ukida se cenzus za obitelji koje ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu, uvodi se reparacija kao pravna osnova za dio naknade osobama s invaliditetom koje su stradale zbog ratnih događanja kao civili, uvode se u zakon djeca rođena iz zločina silovanja, ukida se rok posebnim kategorijama, odnosno žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja, kao i žrtvama zaostalog ratnog materijala, ukida se uvjet obveznog vještačenja u Institutu za medicinsko vještačenje (što je prilično traumatično za žrtve – ponovno proživljavati sve pred strancima po nekoliko puta) i nastavlja s radom posebno povjerenstvo koje se bavi identifikacijom žrtava silovanja (kojima žrtve same dolaze na intervjue i same se prijavljuju za identifikaciju), zatim smanjenje dobne granice za udovice i udovce kod nasljeđivanja mirovine sa 65 na 55 (za žene) i 60 godina (za muškarce) i niz drugih novosti.

Kad je riječ o fiskalnoj procjeni, izdvajanja se povećavaju za milijun KM, i to pola FBiH, pola županije. Vlada se, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, upoznala s tromjesečnim izvješćem o dugu za prvo tromjesečje ove godine. Ovo izvješće bit će proslijeđeno Parlamentu FBiH radi informiranja. Ukupan dug kojim upravlja Federalno ministarstvo financija 31. 3. 2023. iznosio je 5.904,587.437 KM i manji je od duga u prethodnom tromjesečju za 3,09%. Tijekom prvog tromjesečja 2023. po osnovi vanjskog duga ukupno je angažirano 29,556.260 KM.

U ovom razdoblju je na ime glavnice i kamate isplaćeno ukupno 220,383.588 KM te je u odnosu na planirano servisiranje vanjskog duga realizacija u prvom tromjesečju veća za 4,1%. Stanje vanjskog duga na kraju ovog tromjesečja 2023. iznosi 5.270,692.239 KM, a nominalni iznos vanjskog duga izražen u domaćoj valuti manji je od duga u prethodnom tromjesečju za 2,58%. Vlada je zadužila Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH da formira i vodi interresorni stručni tim za izradu okvirnog plana prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije