šokantni podaci

Djeca počinju kockati u 6. i 7. razredu, društvo treba reagirati

18.01.2019.
u 07:00

Marko Romić čovjek je koji je mnogima spasio živote. Bilo da ih je izvlačio iz kockarskih problema, bilo da im je rješavao psihičke tegobe, Marko Romić nikad nije odustao ni od jednog pacijenta koji mu se obratio, stoga i nije iznenađenje što su brojni došli poslušati njegovo predavanje o temi “Kockanje - put u propast”. Mnoge su aparati za kockanje odveli do te propasti, a ovaj voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki iz Mostara i specijalist traumatske psihologije tvrdi kako je samo u Mostaru oko 1200 osoba koje imaju patološki problem. Liječi se svaki stoti od njih.

Prvi koraci u 6. i 7. razredu

- Ono što je evidentno jest to da sve mlađe osobe, čak i djeca, postaju patološki kockari. Najmlađi patološki kockar s kojim sam radio imao je samo 16 godina - kazao je Romić novinarima. Nažalost, puno krivih koraka i ulazak u kockanje počinje već u osnovnoj školi. - Istraživanja pokazuju kako se prvi koraci naprave već u 6. ili 7. razredu osnovne, dok u srednjoj školi postoji značajan broj mladih koji su već problematični u tom smislu, a neki od njih, nažalost, postanu i patološki kockari. Posljedice su više nego katastrofalne i mogu se promatrati s više aspekata. Radi se o propadanju pojedinca u svim njegovim segmentima života, propadanju u obitelji i konačno u zajednici - ističe Romić. Kaže i kako ovaj problem mora brinuti cijelu zajednicu jer smo svi njezin dio. - I moramo imati na umu to da ako je naše društvo bolesno, ne može ni nama biti dobro - ustvrdio je Romić. Objasnio je i kako se postaje patološki kockar. - Rekao bih da je kod mnogih čista radoznalost ono što ih uvede, vide da kocka njihov poznanik, prijatelj i oni se upuste u kockanje. U početku to izgleda bezazleno, međutim, kod nekih to brzo poprimi neke druge karakteristike, tako da nekima nije potrebna godina-dvije pa da stvarno naprave velike probleme - kazao je Romić. Dodao je kako se ne može zanemariti ni prisutnost kladionica na svakom koraku u gradu, kao i činjenica da “živimo u društvu koje ne pruža, pogotovo mladima, dovoljno prilike da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, tako da oni lako upadaju u zamku”.

Život na visokoj nozi

Tu je i utjecaj modernih sredstava komunikacije koji šalju poruku da se lako i brzo može doći do novca bez puno truda i muke i da treba živjeti na nekoj visokoj nozi, ne misleći pritom da svaki novac, odnosno marku, treba zaista zaraditi. - Kod nas je kriza u svim segmentima društva, pa tako i kriza odgoja, društvena kriza, sve to u konačnici ima za posljedicu da jako velik broj ljudi lako sklizne u problem kockanja - zaključio je Romić, čiji klub trenutačno ima 25 patoloških kockara. Do sada je kroz taj klub prošlo njih više stotina, od čega ih je oko 110 koji su se zadržali barem nekoliko mjeseci. Javnu tribinu “Kockanje - put u propast” u Mostaru su organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar - u suradnji s HD-om “Herceg Stjepan Kosača”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?