Zahvaljujući studentima studija dentalne medicine SUM-a, mostarski vrtići postali male stomatološke učionice

Djeca na zabavan način učila koliko je važno brinuti o zubima

22.03.2022.
u 17:47

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. ožujka svake godine mostarski vrtići, zahvaljujući studentima studija dentalne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, postali su male dentalne učionice. Studenti su posjetili svih 6 jedinica Gradskih vrtića. U jednoj od skupina u jedinici Radobolja predavanje je održala studentica Monika Šunjić, koja je djeci pokazala kako se pravilno peru zubi te razgovarala s njima o predstavi “Karius i Baktus” koju su ranije gledali, piše Večernji list BiH.

Uspjeh ne izostaje

Monika je djeci govorila o zdravim bijelim zubima i bakterijama koje nestaju nakon što se zubi operu četkicom i pastom. Na duhovit, ali vrlo poučan način istaknula je kako je jako važno pravilno prati zube. Na kraju su sva djeca željela nešto pitati pa su tako sve ruke bile u zraku dok su nestrpljivo čekali da ih Monika prozove. Naučili su koja je hrana dobra, a koja loša za njihove zube te obećali da će redovito prati svoje zubiće i posjećivati stomatologa. Sva djeca su na dar dobila Curaprox četkice za zube i “Diplomu za zdravi osmjeh”. Sara Petrović, studentica VI. godine dentalne medicine, kazala nam je da su u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja odlučili posjetiti svih 6 gradskih vrtića i uz pomoć sponzora, koji je ove godine Curaprox, podijeliti djeci četkice i naučiti ih kako pravilno četkati zube, održavati oralnu higijenu, potom koja je zdrava hrana, a koja loša, što ne bi trebali jesti te na koji način održati svoje zubiće zdravim. “Naša sekcija osnovana je 2020. i od tada nastojimo raznim akcijama upućivati na važnost oralnog zdravlja. Prošle godine smo pokrenuli akciju dolaska u vrtiće i planiramo je nastaviti i dalje. Za sada smo samo u vrtićima, ali planiramo nastaviti s akcijom te ići u osnovne i srednje škole i educirati djecu o važnosti oralne higijene. Djeca su oduševljena predavanjima, izuzetno znatiželjna i suradljiva tako da uspjeh svakako ne izostaje”, kazala je Petrović te istaknula kako je njihova inicijativa s oduševljenjem prihvaćena u upravi vrtića.

Suradnja koja traje

Danijela Kegelj, ravnateljica Gradskih vrtića Mostar, navodi da ovakve akcije jako puno znače djeci te da se nakon edukacija vidi napredak. “Ovo je jedna priča koja traje godinama. Prije nego što je oformljen Stomatološki fakultet SUM-a liječnici iz Doma zdravlja Mostar obilazili su našu djecu, imali preventivne preglede i na poseban način obilježavali ovaj dan. Kad se oformio Stomatološki fakultet, oni su to preuzeli. Ovakve akcije znače puno i nakon svakog posjeta i edukacije vidljivo je bolje stanje. Djeci nestaje strah od stomatologa i imamo dobre povratne informacije. Svi preventivni programi jako puno znače za djecu predškolskog uzrasta”, kazala je Kegelj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?