Župa Kandija

Djeca i mladi su zalog budućnosti

23.02.2020.
u 18:03

Osnutkom župe Kandija prije 145 godina to mjesto postalo je vjersko, nacionalno i kulturno središte Skopaljske doline. Tim riječima župnik vlč. Tadija Ivoš, između ostalog, najavio je veliki dan za ovu župu pored Bugojna, koja je u ratu bila porušena do temelja, a danas u njoj opet vlada duh života i zajedništva zahvaljujući Hrvatima koji su se vratili u ovaj kraj. Vlč. Tadija posebno je zahvalio apostolskom nunciju u BiH Luigiju Pezzutu. Ekipa Večernjeg lista BiH bila je na ovoj proslavi.

Dan uklesan u povijest

- Srce nam je prepuno zahvalnosti Trojedinom Bogu za ovaj dan koji je blagoslovljen vašim dolaskom k nama. Zaista, Ekselencijo, vaša prisutnost među nama na ovome svetom mjestu velika je milost Božja, Božji je dar našoj župi i hrvatskom narodu u ovoj Skopaljskoj dolini. Ovaj će sretni dan biti neizbrisivo upisan u naše srce i uklesan u našu povijest, kada je prvi put u svojoj povijesti, u 145 godina postojanja župe Kandija, Papin izaslanik u vašoj osobi, Ekselencijo, nazočan danas u ovoj crkvi. Preuzvišeni oče nadbiskupe, izaslaniče Svetog Oca u ovoj crkvi u Kandiji, srce je naše župne zajednice. Ovdje je prisutna živa vjera, vjerničke povijesti župljana župe svetog Ilije proroka u Kandiji. Ta je povijest često ispunjena teškim iskušenjima. Danas je okrunjena velikom radošću zbog prisutnosti predstavnika Sv. Oca u našoj župnoj zajednici, nadbiskupa msgr. Luigija Pezzuta. Osnutkom župe, Kandija je prije 145 godina postala vjersko, nacionalno i kulturno središte Skopaljske doline – kazao je kandijski župnik, prenosi Večernji list.

Koliko su župljani Kandije bili oduševljeni crkvom, vidljivo je iz činjenice da su za tri godine podigli prvu crkvu prije 145 godina koja je bila duga 19 i široka 10 metara.

- Međutim, nikakvo dobro djelo ne može proći bez poteškoća i patnje. Nažalost, gradnju su ometali odžački begovi, optužujući graditelje kod novih austrougarskih vlasti da su u njezine temelje ugrađivali turske nadgrobne spomenike (nišane), što istraga nije potvrdila. Brzo je gradnja prve crkve imala negativne posljedice jer su joj temelji i zidovi loše napravljeni pa je u proljeće 1969. morala biti srušena, a sagrađena je ova današnja, u kojoj se mi nalazimo, gdje je za vrijeme Domovinskog rata 1993. spaljena i uništena zajedno sa župnom kućom.

Nažalost, u svim župama gdje su crkve uništene izgrađen je njihov prijeratni izgled. Ova je jedina crkva, zajedno sa župnom kućom, smanjena i umanjena je njezina veličina i dostojanstvo. Žalosno da nas i nakon povratka svrstavaju u kategorije manjine i neznatnih. Iako se ovdje povratak dobrim dijelom ostvario, ako je u potpunosti bilo sve prognano, danas ova župa ima 600 vjernika, 500 stalnih na teritoriju župe – istaknuo je vlč. Tadija. Nakon rata započela je obnova i izgradnja ovih župnih zdanja.

- Prijeratni župnik Miodrag Mišković, koji je proživio strahote rata i izbjeglišta, posljednji je izišao iz ove župe zajedno s vojnicima i civilima, gdje je ostao u Bugojnu u župnom uredu i tu bio kao izbjeglica proživljavajući sudbinu svojih župljana koji su bili zarobljeni u logoru gdje se i dan-danas ne zna za sudbinu nestalih Bugojanaca, među njima i župljanina ove župe.

Nakon izlaska iz Bugojna sa svojim stadom dolazi u izbjeglištvo u Bašku Vodu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i sa župljanima čeka povratak u svoju Kandiju da bi 1998. došao i nastanio se u župi Bistrici čekajući povratak župljana. Zbog narušenog zdravlja 1999. župu u povratku preuzima vlč. Ivo Tomić gdje je za njegove župničke službe obnovljena crkva i župna kuća te je povratak započeo u ovoj župi. To su dalje nastavili župnici koji su ovdje pastoralno djelovali, gdje sam ja 24. župnik ove župe i gdje imam posebnu Božju milost pozdraviti vas u ovoj crkvi i predstaviti ovu župnu zajednicu nakon 145 godina njezina postojanja i djelovanja – naglasio je župnik. Prije rata, do 1992. godine, ova župa imala je 2980 vjernika, 600 obitelji, gdje su joj pripadala mjesta: Vučipolje, Odžak, Bojska, Goruša, Kandija. Danas župa ima 600 vjernika, 180 obitelji. U Kandiju su se vratili župljani te u Vučipolje, dijelom u Gorušu i Odžak. U Bojsku se nije nitko vratio, tu je bilo 8 vjernika za vrijeme rata, 4 civila su izmasakrirana, a da nitko nije odgovarao. U nedavnom ratu, a tu se još osjećaju ratne rane, župljani su bili protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta, domovi potpuno uništeni. Unatoč tomu, župljani su uz malu podršku, mala donatorska sredstva, uspjeli izgraditi porušene domove, gdje i danas imamo obitelji koje čekaju pomoć da bi obnovile svoje domove i vratile se ovdje živjeti.

- Danas se ova župa može pohvaliti da ima mladih obitelji s djecom koje daju i ulijevaju nadu za budućnost. Tu su ministranti te mladi dječji zbor koji vodi Monika Žulj, koji svake nedjelje daju svojim mladenačkim glasovima dostojanstvo i svečanost na liturgijskom slavlju. U ovoj župi svake godine imamo prvu svetu pričest. Krizma je svake dvije godine te vjenčanja, krštenja... iako je župa bila potpuno prognana, povratak se ostvario jer su župljani bili spremni na žrtvu i ljubav za svoju rodnu grudu. Ova župa ima svoju budućnost unatoč svim poteškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo – kazao je župnik koji je lani počeo renoviranje župne kuće, ali i nadogradnju jer je ona nakon rada nekvalitetno urađena, prenosi "Večernjak". Nunciju Pezzutu zahvalio je jer se kao predstavnik Svete Stolice zauzima i neumorno diže glas za Hrvate – katolike u Bosni i Hercegovini.

- Dok vam zahvaljujem, molim vas da učinite sve kako bi obitelji u ovoj župi, kao i u ovoj Skopaljskoj dolini u Bugojanskom dekanatu, ostale i opstale, imale jednaka prava s drugima i drugačijima. Molimo za ovu župnu zajednicu, kao i ovu bugojansku, Skopaljsku dolinu, da u njoj Hrvati – katolici po molitvama i žrtvi ove svete mise, istinski živeći s drugima i drugačijima, budu svjedoci Kristove prisutnosti u svojim svetištima i svojim ognjištima - poručio je kandijski župnik.

Put zajedništva i vjere

Nuncij Pezzuto bio je oduševljen velikim brojem djece i mladih u ovom pitomom, povratničkom kraju.

- Ako u mom srcu postoji osjećaj dobrote i milosrđa, onda će i sve što radimo biti dobro. Moramo znati oprostiti. Koliko god je to nekada teško, to je moguće jer Isus od nas ne traži ništa što je nemoguće. Onaj tko ima dobru volju, on će to moći učiniti – kazao je, između ostalog, nuncij Pezzuto koji je nakon svete mise obišao sa župnikom Tadijom i velečasnim Ilijom Ivošem župu Kandija i upoznao se s projektima koji se ovdje rade, ponosan na velik broj mladih u župi. Unatoč svim poteškoćama, župnik Tadija Ivoš najavio je kako će Kandija nastaviti ići putem zajedništva i u vjeri boreći se za opstanak na stoljetnim ognjištima u ovom hrvatskom kraju koji se s nizom problema susreo u ratnom vihoru i pretrpio ogromne štete, a danas opet diše punim plućima.•

Foto: Antonio Maros/Vecernji.ba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije