Borba za svoj jezik

Djeca Hrvata u RS knjižice i svjedodžbe dobivaju na ćirilici

07.10.2015.
u 07:33

Tomljanović kaže kako se kao nastavni predmet navodi samo srpski jezik, dok iz Ministarstva prosvjete navode da nisu imali zahtjeva za izučavanje hrvatskog jezika

Nakon što se posljednjih mjesec dana podigla bura u RS-u zbog naziva službenog jezika Bošnjaka, i Hrvati imaju inicijativu za korištenje službenog jezika na području ovo entiteta. Naime, izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović pokreće pitanje upotrebe hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS. Kako donosi TV1, osnova za upotrebu hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS postoji u Ustavu RS.

Posebnim članom kao jezici navedeni su jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, naglašava izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović.

Inzistira da se donesu ustavni amandmani te da se sve normira zakonom o upotrebi jezika i pisma.

- U tom zakonu konkretno mora pisati gdje se to i na koji način upotrebljava hrvatski jezik i latinično pismo u institucijama i drugim ustanovama RS, kazao je Tomljanović za TV1.

Neophodno je provoditi hrvatski jezik i u nastavi i školstvu u Republici Srpskoj, kaže on. Naglašava kako su problem đačke knjižice i svjedodžbe iz RS jer su pisani samo ćiriličnim pismom, a kao nastavni predmet navodi se samo srpski jezik, uz mogućnost dopisivanja hrvatskog jezika.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu kako nema zahtjeva za učenjem hrvatskog jezika. Prema riječima Tomljanovića, ravnopravnost jezika se mora prikazati u svim javnim institucijama Republike Srpske kao što su Narodna skupština RS-a, Vlada, policija.

- Na primjer, dođete u Banju Luku na engleskom i srpskom jeziku piše, slučajno je engleski na latinici i piše Banja Luka, da nije toga ne bismo ni znali da je to Banja Luka, kazao je on.

Objasnio je kako je slična situacija u vezi s ćiriličnim natpisima u mjestima s većinskim hrvatskim stanovništvom. Kako kaže, ćirilični natpisi su rijetki, a ono malo što postoji, podebljano je grafitom.

Rješavanje problematike jezika i pisma počelo je prije više od deset godina, još 2002. godine, a Tomljanović se nada kako će se uskoro svi jezici primjenjivati ravnopravno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije