novi travnik

Djeca dijabetičari i roditelji u SBŽ-u prepušteni samisebi u epidemiji

27.10.2020.
u 18:21

Situacija s epidemijom koronavirusa otežala je funkcioniranje cijelog zdravstvenog sustava i u Bosni i Hercegovini, a s posebnim izazovima suočavaju se djeca oboljela od dijabetesa i njihovi roditelji. Udruga dijabetičara djece i mladih “Slatkiš” iz Novog Travnika i ranije je ukazivala na nedostatak liječničkog osoblja koje bi djeci osiguralo kvalitetnu liječničku skrb, piše Večernji list BiH.

Nabava na čekanju

- Od početka epidemije prepušteni smo sami sebi. Jedan od velikih problema je i punoljetnost. Jer s 18 godina djeca prestaju ići na pedijatrijsku kliniku u Sarajevo, što znači da moramo privatno tražiti liječnika, opet u drugim županijama, ili ići kod liječnika interne medicine koji nisu specijalizirani za terapiju s inzulinom - kaže za Večernji list Vanja Džambas, predsjednica te novotravničke udruge.

Prošle godine pokrenuta je i inicijativa za nabavu senzora i aparata za bezbolno mjerenje šećera u krvi, ali je realizacija nabave trenutačno na čekanju.

- Gotovo sve zemlje u regiji prešle su na takav način mjerenja šećera koji se pokazao kao revolucionaran i dobar način, samo Bosna i Hercegovina još čeka, tako da i u tom kontekstu naša djeca trenutačno trpe zbog novonastale situacije. Nemamo ni jednog liječnika endokrinologa koji bi liječio ne samo djecu nego i odrasle pa smo primorani putovati u druge županije na kontrole svaka tri mjeseca - naglašava Vanja Džambas.

Srednjobosanska županija proteklih je godina zaostajala u iznalaženju rješenja za ovu kategoriju oboljelih. Ipak, zahvaljujući radu Udruge i stalnim ukazivanjem na svakodnevne potrebe koje imaju oboljeli, situacija se donekle popravila.

- Na listi imamo sve suvremene inzuline i iglice, a od našeg Zavoda za zdravstveno osiguranje svaki dijabetičar ima 50 trakica mjesečno za mjerenje šećera. Prije tri godine stigle su nam i inzulinske pumpe koje su dosad najbolji način liječenja dijabetesa. No, problem je što se na tome i zaustavilo - ističe Vanja Džambas. Roditelji se u ovoj borbi osjećaju sami jer se ne radi dovoljno na podizanju svijesti o svakodnevnim poteškoćama i stigmatizaciji s kojom se njihova djeca susreću u društvu.

Svaki osmi u BiH

- Mi iz Udruge svakako nismo zadovoljni situacijom i nećemo biti nikada sve dok su naša djeca na marginama društva. Nažalost, ni u ovom predizbornom vremenu nismo čuli da je neka politička opcija istaknula zdravo pučanstvo i zdravlje mladih kao prioritet - kaže nam predsjednica ove udruge u Srednjobosanskoj županiji.

Prema podacima europske dijabetičke organizacije iz 2017. godine, u Bosni i Hercegovini oko 370.000 osoba oboljelo je od dijabetesa, što znači da se svaki osmi njezin stanovnik bori s ovom bolešću.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije