cesta Livno – Kupres

Divlji konji stvaraju probleme vozačima na Borovoj glavi

17.02.2018.
u 12:44

Na planinskom prijevoju Borova glava, koja se nalazi na dionici ceste Livno – Kupres, veće skupine divljih konja, koji imaju svoje stanište u blizini, stvaraju velike probleme vozačima.

Djelatnici koji rade na održavanju ceste kažu kako konji u većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za solju koju cestari posipaju po kolniku.

Najveća opasnost vlada u jutarnjim i večernjim satima, u vrijeme kada tom dionicom prolazi ralica i prometnicu posipa solju.

Obično u to vrijeme vlada smanjena vidljivost, kako zbog mraka, tako i zbog magle.

Svake godine županijski MUP šalje upozorenja vozačima koji prometuju tom dionicom i poziva ih na povećan oprez, a uz prometnicu su postavljeni prometni znakovi koji upozoravaju na opasnost od konja.

Iz MUP-a ušpozoravaju kako su konji na toj dionici postali gotovo svakodnevna pojava, i to ne samo u zimskom razdoblju, te su postali opća opasnost za vozače, pogotovo u noćnim satima.

Zbog sve češćih prometnih nezgoda i traženje odšteta od livanjske općine, koja je 2009. godine divlje konje stavila pod zaštitu, Općinsko vijeće Livna tu odluku povuklo je krajem prošle godine.

Iz MUP-a Hercegbosanske županije navode kako nakon te odluke odgovornost za štete nastale u sudarima s konjima trebala snositi Ekološka udruga "Borova glava" koja skrbi za divlje konje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?