Upozorenje

Divlje svinje masovno ugibaju od virusa afričke kuge

divlja svinja
Srecko Niketic/PIXSELL
03.12.2023.
u 18:30

Nakon samo desetak dana od pronalaska sedam uginulih divljih svinja u Nevesinju, kod kojih je potvrđena prisutnost virusa afričke kuge, na Sokocu su pronađene još četiri. Nakon analize uzoraka i kod ovih jedinki potvrđena je prisutnost virusa, što upućuje na masovno širenje ovog virusa i među populacijom divljih svinja.

-Brzom intervencijom veterinarskog sektora, Lovačkog saveza RS-a i sokolačkih lovaca, uginule jedinke svinja su neškodljivo uklonjene, a kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa s ove lokacije. Lovački savez ovim putem apelira na korisnike lovišta u RS-u na pojačanu kontrolu divljih svinja u lovištima te da u slučaju pronalaska uginule ili na bolest sumnjive jedinke bez odgađanja prijave nadležnoj veterinarskih službi - poručuju iz Saveza.

Savez podsjeća lovce u RS-u na obvezno uzorkovanje svih odstrijeljenih jedinki divljih svinja na prisutnost virusa afričke kuge te na obvezno provođenje propisanih biosigurnosnih mjera tijekom izvođenja lovnih aktivnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije