Upozorenje iz UNO-a BiH

Distributeri plina će plaćati cestarinu ako ne dokažu da se energent ne koristi za vozila

24.02.2018.
u 19:00

Nakon održanog sastanka predstavnika Udruge plinara BiH - u osnivanju i Uprave za neizravno oporezivanje, a u cilju potpunog objašnjenja primjene izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, Uprava je donijela dopunu obavijesti za prodaju plina u bocama za kućanstva bez obračuna cestarine, piše Večernji list BiH. 

Dopuna obavijesti o postupanju uvoznika i distributera nafte, naftnih prerađevina i plina u BiH odnosi se na jasnije objašnjenje pojma krajnjeg korisnika, gdje su preciznije definirani uvjeti pod kojima se može vršiti promet plina u BiH bez plaćanja cestarine. Uvoznik tekućeg naftnog plina može ga uvesti u BiH bez obračuna i plaćanja cestarine ako će ga prodavati izravno krajnjim korisnicima.

Podnošenje izjave

Prilikom uvoza podnosi izjavu o tome da prijavljeni tekući naftni plin nije namijenjen za pogon motornih vozila, odnosno nije namijenjen za daljnju prodaju, osim izravne prodaje krajnjem kupcu ili prodaje preko distributera krajnjim korisnicima u svrhe koje isključuju pogon motornih vozila (plin za zagrijavanje i za industrijske procese, plin u bocama za kućanstvo i industriju). Radi dokazivanja kako je riječ o prometu tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, proizvođač ili uvoznik može pribaviti izjavu kupca (punionice ili distributera) kako ga nabavlja isključivo u svrhu prodaje krajnjim korisnicima, a koji nije namijenjen za pogon motornih vozila. Za prometovane količine plina proizvođač ili uvoznik vodi evidenciju o prometu izvršenom punionicama i distributerima tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila. - Distributerom, u vezi s prometovanjem tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, smatra se pravna osoba koja kupi plin od proizvođača ili uvoznika te prometuje njime isključivo do krajnjeg korisnika. Punionicom, u vezi s prometovanjem tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, smatra se pravna osoba koja posjeduje dozvole za djelatnost punjenja plina u boce izdane u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji uređuju oblast nafte i naftnih prerađevina te ispunjavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje te djelatnosti. Distributerom plina u bocama, u vezi s prometovanjem tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, smatra se pravna osoba koja kupi plin od punionice i prometuje njime isključivo do krajnjeg korisnika - navodi se u informaciji UNO-a BiH.

Vođenje evidencije

Svi obveznici koji krajnjim korisnicima vrše promet tekućeg naftnog plina u svrhe koje isključuju pogon motornih vozila vode evidenciju o tako prometovanim količinama u elektroničkom ili pisanom obliku (na web-stranici UNO-a). Na prometovane količine tekućeg naftnog plina za koje se kontrolom utvrdi da ne postoji ili je nevjerodostojna evidencija kojom se dokazuje da tekući naftni plin nije prometovan za pogon motornih vozila izvršit će se obračun i plaćanje cestarine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije