Prof. dr. sc. Monika Tomić, dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u povodu 10. obljetnice Fakulteta

Diplome steklo 106 studenata, svi našli posao, svake godine traži se mjesto više

31.05.2021.
u 11:10

Farmaceutski fakultet u Mostaru pridružuje se sveučilišnoj obitelji 2011. godine. Otvaranje ovakvog fakulteta imalo je strateško značenje, kako za Sveučilište tako i za zdravstveni sustav uopće. Njegovo je poslanje školovanje i osposobljavanje stručnjaka kompetentnih za istraživanje, razvoj, pripremu, čuvanje, rukovanje i distribuciju lijekova, odnosno pružanje usluga na svim područjima farmaceutske djelatnosti. Diplomski studij farmacije provodi se kao jedinstveni studij i traje 5 godina, odnosno 10 semestara, a pohađa ih se kao redoviti studij. Završetkom studija studenti stječu naziv magistra farmacije. U povodu desetogodišnje obljetnice Fakulteta prvi put se organizira znanstveno-stručni skup pod nazivom “Mostarski farmaceutski dani”. Dvodnevna manifestacija održat će se 31. svibnja i 1. lipnja. U povodu obilježavanja desetljeća rada razgovarali smo s dekanicom Fakulteta prof. dr. sc. Monikom Tomić.

Večernji list: Farmaceutski Fakultet u Mostaru otvoren je prije 10 godina. Kako se došlo do ideje otvaranja ovog fakulteta i koliko je to obogatilo Sveučilište u Mostaru?

- Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru utemeljen je 2011. godine kao najmlađa sastavnica Sveučilišta u Mostaru. Dugi je niz godina ideja o osnivanju Farmaceutskog fakulteta dozrijevala jer je postojala velika i opravdana potreba za obrazovanjem farmaceutskih stručnjaka na ovom prostoru i onda, zajedničkim naporima, ta je ideja 2011. postala stvarnost. Uz administrativnu pomoć tadašnjeg rektora prof. dr. sc. Vlade Majstorovića i predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ante Kvesića, uspjeli smo utemeljiti Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru kao 11. sastavnicu Sveučilišta u Mostaru. Uz mnogo prijatelja i dobrih ljudi koji su nam željeli uspjeh te pružili bezuvjetnu pomoć, ostvarili smo zadane ciljeve i ispunili sve uvjete potrebne za utemeljenje Fakulteta. Prilikom osnivanja Fakulteta uključio se i prof. dr. sc. Juraj Geber sa Sveučilišta u Zagrebu kao prodekan za nastavu, koji je svojim dugogodišnjim iskustvom, mudrošću i pronicljivošću bio moja velika potpora te zajedno s nama vizionar razvoja Fakulteta. Uz profesora Gebera, uvijek sam mogla računati na pomoć svojih kolega, prodekana, prof. dr. sc. Dubravke Šimić i prof. dr. sc. Ivice Brizića, kao i na malobrojno nenastavno osoblje te smo znali raditi i po 16 sati dnevno ne pitajući što je čiji posao. Cijeli proces osnivanja nije prošao bez prepreka. Iako smo počeli jako skromno s minimalnim materijalnim sredstvima i često bez potpore tamo gdje bismo je trebali imati, uspjeli smo, osnovali smo fakultet europske razine i na to smo ponosni.

Večernji list: Koliko je studenata do sada diplomiralo na Fakultetu i što je sa zapošljavanjem, koliko se može čuti, to je traženo zanimanje?

- Do sada je diplomiralo 106 studenata i svi su zaposleni, a preko udruge “Alumni” znamo točno gdje je i što radi svaki naš bivši student. I to je pokazatelj kako je odluka o osnivanju Farmaceutskoga fakulteta u Mostaru bila temeljena na stvarnim potrebama zdravstva i cjelokupnog pučanstva. Nažalost, na našim prostorima magistra farmacije poistovjećuje se samo s radom u javnoj ljekarni, iako imaju širok spektar zanimanja. Uz javne ljekarne, postoji mogućnost zaposlenja u bolnicama, bolničkim ljekarnama, laboratorijima, Agenciji za lijekove, predstavništvima farmaceutskih tvrtki, farmaceutskoj industriji, znanstveno-istraživačkoj djelatnosti. A danas, kada su oči cijeloga svijeta uprte upravo u farmaceutsku i medicinsku znanost ne bi li se pronašlo sigurno cjepivo ili lijek za novonastali virus, mislim kako postajemo sve više svjesni važnosti uloge farmaceuta i vrijednosti samog fakulteta.

Večernji list: Koliko se godišnje upisuje studenata, i domaćih i stranih? Koliko je veće zanimanje u odnosu na upisne kvote?

- Od samog osnivanja Farmaceutskog fakulteta zanimanje studenata iznimno je veliko i uvijek se traži mjesto više, kako domaćih tako i studenata iz Republike Hrvatske. Nažalost, naši kapaciteti ne dopuštaju nam prijam više od trideset studenata, tako da upisujemo dvadeset i pet domaćih studenata te pet studenata iz inozemstva. Izgradnjom zgrade Farmaceutskog fakulteta na Bijelom brijegu u Mostaru imat ćemo mogućnost povećati broj studenata pa će se i upisne kvote studenata povećati.

Večernji list: Kako ste na Fakultetu organizirali nastavu u pandemiji te, općenito, koliko je ona promijenila okolnosti i normalne tijekove studiranja i rada?

- Pandemija COVID-19 jako nas je neugodno iznenadila. Svijet je stao, ali Fakultet nije stao. Zahvaljujući uznapredovaloj informatičkoj tehnologiji, nastavnici sa sarajevskoga i zagrebačkog Sveučilišta uspješno održavaju nastavu na daljinu, dok domaći nastavnici održavaju nastavu u učionicama uz strogo pridržavanje važećih epidemioloških mjera, kao i praktičnu nastavu u laboratoriju. Izdržali smo, preživjeli i život ide dalje. Nadamo se kako će cijepljenjem stanovništva infekcija COVID-19 biti negdje daleko iza nas, a upravo na ovom Fakultetu obrazuju se i osposobljavaju stručnjaci kompetentni za istraživanje, razvoj, pripremu, čuvanje, rukovanje i distribuciju lijekova.

Večernji list: Radite na Fakultetu i mnoge projekte, konferencije i sl. Što biste istaknuli?

- Najveće bogatstvo Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru njegovi su studenti, koji zajedno s nama organiziraju razne kampanje u cilju sprječavanja i prepoznavanja bolesti, podizanja svijesti stanovnika Hercegovine u prevenciji bolesti, ali i zloupotrebi lijekova. Studenti Farmaceutskog fakulteta ravnopravno sudjeluju na edukativnim skupovima, kako u zemlji tako i u inozemstvu, rame uz rame sa svojim starijim kolegama, magistrima farmacije. Pisanjem projekata, sudjelovanjem u razmjeni studenata diljem svijeta udišu svježi zrak svom matičnom fakultetu. Aktivni su u pisanju radova u znanstvenim i stručnim časopisima, čime se profilira ne samo Farmaceutski fakultet nego i cijelo Sveučilište u Mostaru. Uskoro očekujemo tri docenta iz reda naših diplomiranih studenata, na što smo iznimno ponosni.

Večernji list: Obilježavate 10 godina od osnutka Farmaceutskog fakulteta, kako ćete organizirati Mostarske farmaceutske dane s obzirom na pandemiju?

- Prvi dan Mostarskih farmaceutskih dana obilježit ćemo online predavanjima naših magistara farmacije i liječnika iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kako bismo studente Farmaceutskog i Medicinskoga fakulteta, magistre farmacije i liječnike upoznali s najnovijim spoznajama iz oblasti biomedicine. Drugi dan ćemo promovirati Monografiju Farmaceutskog fakulteta, prilikom čega će nam se obratiti rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, glavna urednica Monografije gospođa Jadranka Duranović, naša bivša studentica, magistra farmacije Marta Mandić i ja kao dekanica Farmaceutskog fakulteta.

Večernji list: Izdajete i Monografiju u povodu 10. obljetnice, recite nam malo više o njoj?

- Monografija je samo mali dio našeg velikog iskustva i vrlo je teško na dvjestotinjak stranica staviti 10 godina života jednog fakulteta, ali smo ipak nastojali ne izostaviti najvažnije trenutke i korake koje smo činili kako bismo sada mogli biti tu gdje jesmo. Danas, 10 godina poslije, naš najveći uspjeh je što smo iznjedrili već 5 generacija magistara farmacije koji su po završetku studija pronašli posao. To nam je pokazatelj da smo postali prepoznatljivi po kvaliteti i izvrsnosti te, što je najvažnije, tu smo, idemo dalje, ne odustajemo od svoje vizije razvoja i ulaganja u budućnost i na dobrobit naše zajednice, društva i stvaranja obrazovne i društvene vrijednosti za naraštaje koji dolaze. Zbog toga je ova publikacija, fotografije i napisane riječi, mnogo više od obične monografije. To je velika priča o Fakultetu, njegovim ljudima, upravi, profesorima, nenastavnom osoblju i napose studentima, koja nam pripovijeda o njihovu radu, trudu, odricanju, znanju i uspjesima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?