Nakon optužnice protiv Uzunovića borba za kontrolu nad najvećom farmaceutskom tvrtkom u BiH

Dioničari imenovanjem novog Nadzornog odbora nastoje preuzeti Bosnalijek od kompromitirane Uprave

14.03.2022.
u 16:32

Nakon podizanja optužnice protiv predsjednika Uprave Bosnalijeka Nedima Uzunovića, najveća farmaceutska tvrtka u Bosni i Hercegovini našla se u velikim problemima, piše Večernji list BiH. Uzunović se suočava s ozbiljnim optužbama za pranje novca u nezakonitoj privatizaciji dionica Bosnalijeka koje su prodane preko ruskih kompanija registriranih u offshore zonama.

Kaznena prijava

Iako ga je pustio da se brani sa slobode, Sud BiH nametnuo je Uzunoviću brojne zabrane, uključujući i onu da raspolaže dionicama Bosnalijeka u vlasništvu s njim povezane tvrtke KBC, čiji je način dolaska do suvlasništva Bosnalijeka upravo predmetom istrage. Uzunović ne može dolaziti ni na posao pa se Bosnalijek našao u apsurdnoj situaciji da zapravo predsjednik Uprave iz sjene upravlja tvrtkom i to u vrlo osjetljivom trenutku kada je ugroženo poslovanje na njezinom ključnom inozemnom tržištu - Rusiji.

Vlasnici preostalih dionica odlučili su reagirati i imenovati novi Nadzorni odbor koji neće biti pod Uzunovićem kontrolom. Nakon raznih opstrukcija i odugovlačenja, uspjeli su održati skupštinu dioničara i imenovati novi Nadzorni odbor. Tomu je prošlog tjedna prethodila nemila scena ispred ulaza u Bosnalijek jer im je dio menadžmenta odan Uzunoviću fizički onemogućio ulazak.

Član dosadašnjeg, ali i novoizabranog Nadzornog odbora Bosnalijeka d. d. Madžid Avdagić objavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Uprave kompanije, bivših članova NO-a, Nedima Rizvanovića, Vedada Tuzovića, Samira Telebečirevića i aktualnog tajnika Bogdana Jokovića, jer su onemogućili dioničarima i ovlaštenim osobama ući u prostorije Bosnalijeka u četvrtak, 10. ožujka kada je bila zakazana skupština dioničkog društva. - Vlasnicima i predstavnicima kapitala fizički je onemogućen ulazak u prostor kompanije koja im pripada, što ne može proći bez kaznene odgovornosti. Osim toga, pokušaj otkazivanja skupštine potpuno je nelegalan i nema nikakvo zakonsko ili statutarno uporište - navodi Avdagić. Dodaje da je skupština ipak uspješno održana i izabran novi Nadzorni odbor te da će, unatoč opstrukcijama dijela menadžmenta, proces biti priveden kraju sukladno zakonu i važećim propisima. Podsjeća i da je predsjednik ranijeg Nadzornog odbora Bernardin Alagić još u siječnju podnio ostavku.

Riješiti nastalu situaciju

Menadžment osporava održavanje skupštine i imenovanje novog Nadzornog odbora i poziva se na svoju odluku o otkazivanju skupštine. Skoro na isti način preko odvjetničkog zastupnika reagiralo je i društvo KBC Euro Credit Capital Limited, jedan od dioničara društva Bosnalijek d. d., koji zbog sudske zabrane vezane za proces protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića do daljnjega ne može sudjelovati na skupštini, odnosno u odlučivanju. Oni također osporavaju održavanje skupštine, kao i izbor novog Nadzornog odbora. Avdagić napominje da će osim kaznene odgovornosti za koju je najavio podnošenje još jedne kaznene prijave pokrenuti postupke zbog naknade štete koja je prouzročena društvu i dioničarima zbog opstrukcija u radu NO-a. Članovi Nadzornog odbora odgovaraju neograničeno solidarno za svaku štetu koju društvo pretrpi zbog njihovog činjenja, ali i nečinjenja što je ovdje slučaj. Za najvećeg proizvođača lijekova u BiH važno je da se cijela situacija što prije raščisti, a to bi se moglo dogoditi ako Povjerenstvo za vrijednosne papire FBiH potvrdi da je izbor novih članova Nadzornog odbora Bosnalijeka pravovaljan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije