Dio Europe na udaru Kerbera: Temperature do 48°C, bit će vatreno

ljeto djevojka
12.07.2023.
u 12:39

Vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj prouzročuje meteorološki fenomen koji se naziva 'lucifer'. a riječ je o anticikloni koja se kreće iz Afrike i gura topli zrak preko talijanskog poluotoka. A s toplinskim valom suočavaju se i Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska. Očekuje se da će se temperature popeti do 48°C na otocima Siciliji i Sardiniji – najtoplije temperature ikada zabilježene u Europi.

Anticiklona Kerber uzrokovat će porast temperatura iznad 40°C u većem dijelu Italije s predviđanjima od 47°C-48°C za Siciliju i Sardiniju. "Znamo da će temperature biti iznad 40°C ili 45°C", rekao je za The Guardian predsjednik talijanskog meteorološkog društva Luca Mercalli. "Mogli bismo se približiti rekordu. U svakom slučaju, razine će biti vrlo visoke", kazao je.

Rekord najviše temperature u europskoj povijesti oboren je 11. kolovoza 2021. u  talijanskom gradu u sicilijanskoj pokrajini Syracuse, kada je zabilježena temperatura od 48,8°C. Sada bi taj rekord mogao ponovno biti oboren u narednim danima. U međuvremenu, Španjolska se suočava s drugim toplinskim valom ovog ljeta s temperaturama do 44°C u nekim dijelovima, piše The Brussels Times.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije