Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dio duga bolnica bit će izmiren kroz privatizaciju državnih poduzeća

29. kolovoza 2017. u 16:30 0 komentara 121 prikaza
bolnica

Federacija BiH će se do kraja godine aktivnije uključiti u rješavanje problema u zdravstvenom sustavu. To je najavio federalni premijer Fadil Novalić u velikom intervjuu Večernjem listu od jučer. - Prošle godine zdravstveni sektor dobio je 65 milijuna maraka više nego prijašnjih godina. I ako ste primijetili, nešto manje prosvjeduju u posljednje vrijeme. U toj sanaciji stidljivo ubacujemo i dodatni novac.

U ovoj godini ubacili smo 9 milijuna maraka u sveučilišne kliničke centre te ćemo još 3,5 milijuna rasporediti na bolnice - najavio je Novalić, piše Večernji list BiH.

Potpisani dokumenti

Kako se već počelo raditi na tom procesu, otkrivaju i dokumenti iz Vlade FBiH. Novalić je nedavno potpisao zaključak kojim se nalaže da se dio novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, izdvojenih u poseban fond Razvojne banke, usmjeri za sufinanciranje sanacije zdravstvenih ustanova u ovom entitetu. - To se odnosi na institucije čija je osnivačka prava preuzela Federacija BiH, a bit će donošene pojedinačne odluke - navodi se u dokumentima. Ono što je tada napisano, sada se provodi u djelo.

Tri prioriteta u zdravstvu

- Tri su stvari važne u zdravstvenom sektoru. Jedna je restrukturiranje zdravstvenog sektora koje mora početi trpjeti udarce s tržišta. Imamo jedan izoliran zdravstveni sektor iz kojega se poručuje kako oni trebaju liječiti, a naše je samo platiti. Međutim, ekonomija ne podnosi takve stvari. Zato je potrebno restrukturiranje zdravstvenog sektora, što je na županijskoj razini. Županije moraju smoći snage, a mi to podupiremo, da se uđe u restrukturiranje ovoga sektora. Prije toga prioritet je zaustaviti daljnji rast duga, a onda krenuti u stvaranje sustava koji će dugoročno biti samoodrživ - rekli su za Večernji list iz Vlade FBiH. Kako je krajnje vrijeme da se situacija promijeni, pokazuje i stanje u SKB-u Mostar. Osim što vodeća zdravstvena institucija u Hercegovini i šire nema sredstava da se radnicima uplaćuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sustav se još potrudio da radi poslove za koje su plaćene neke druge institucije. Tako SKB Mostar učini 80 posto zdravstvenih usluga koje pružaju bolnice u ovoj županiji, a zauzvrat dobije samo 60 posto novca koji se raspoređuje bolnicama. I to je nešto što se žurno mora mijenjati. Ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić već godinama upozorava na tu situaciju, ali nitko nije reagirao. Do sada. Promjene koje bi trebalo uvesti na županijskoj razini morale bi dovesti do pravednije raspodjele sredstava. Uvođenje plaćanja bolnica po jedinici učinjene usluge trebalo bi riješiti sve probleme najveće mostarske bolnice. Trenutačno su bolnice plaćene paušalno, što je dovelo do situacije da jedni uzimaju novac za posao koji radi netko drugi. Novalić je najavio kako će Federacija BiH otpisati kamate na dugovanja bolnica u FBiH. To bi značilo da će SKB-u Mostar biti otpisano oko 50 milijuna KM dugovanja. Upravo toliko država potražuje od ove institucije na temelju kamata na dugovanja. Čak su državne institucije u nekoliko navrata pokušale naplatiti samo kamate, ali su ti pokušaji zaustavljeni navrijeme. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.