Trinaest godina od papina pohoda i poruka

Dijalog s pravoslavcima i bh. muslimanima za miroljubivi suživot i danas odzvanja BiH

PAPA STIGAO U BIH  22.juni.2003 - Papa Ivan Pavao II. stigao je danas u drugi pastoralni pohod Bosni i Hercegovini. Sveti Otac doputovao je zrakoplovom Airbus 321, koji je u banjolučku zračnu luku Mahovljani sletio u 9 i 40 sati sati. U zračnoj luci Sveto
23.06.2016.
u 07:00

Narušena zdravlja, ali i dalje vedra duha, Sveti Otac Ivan Pavao II., za kojega se za života isticalo da je svetac, pohodio je prije 13 godina po drugi put Bosnu i Hercegovinu iskazujući blizinu s ovom zemljom, kao i njezinim narodima, a napose Hrvatima katolicima, piše Večernji list BiH. Vreli nedjeljni dan okupio je u Banjoj Luci, u kojoj su cijeli pohod te susreti s brojnim uglednicima protekli bez ijednog incidenta, više desetaka tisuća vjernika iz BiH, Hrvatske i susjednih zemalja.

Brojni susreti

Sveta misa služena je na Petrićevcu pokraj srušene crkve i samostana koji su minirani prije 22 godine na kraju rata 1995. Iako su postojale različite dojave, a policija je čak uhitila više osoba koje su navodno prijetile atentatom na Svetoga Oca, poruke s toga skupa i danas vjerodostojno odzvanjaju u ušima brojnih. 
“Ustrajna i temeljita metoda dijaloga mora posebno obilježavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima s kojima nas povezuju nemale sveze vjere. Jednako tako srdačnim riječima i iskrenim stavom tražite razloge susretanja i razumijevanja sa sljedbenicima islama, kako bi se mogao izgrađivati miroljubivi suživot u uzajamnome poštivanju prava svakoga pojedinca i svakoga naroda”, poručio je Ivan Pavao II. u Banjoj Luci, gdje se susreo i s članovima tadašnjeg Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, Sulejmanom Tihićem i Borislavom Paravcem, s članovima Međureligijskog vijeća, bh. i hrvatskim biskupima te napose s narodom na svetoj misi.

Merzov uzor

U Banjoj Luci katolici su dobili i posebno priznanje jer je Sveti Otac proglasio blaženim Ivana Merza, Banjolučanina koji je prvi laik blaženik među Hrvatima. 
“I vi poput blaženog Ivana tražite osobni susret s Kristom koji rasvjetljuje život novom svjetlošću. Neka Evanđelje bude ono veliko mjerilo koje će ravnati vašim sklonostima i vašim opredjeljenjima! Postat ćete tako misionari djelima i riječima te ćete biti znak Božje ljubavi, vjerodostojni svjedoci milosrdne Kristove nazočnosti”, poručio je tom prigodom Papa. 
Sveti Otac nebrojeno je puta iskazivao bliskost s ljudima u BiH suosjećajući s njihovim patnjama. Tako je planirao 1994. godine pohoditi Sarajevo kako bi pridonio zaustavljanju rata i nasilja, no sigurnosne procjene Vatikana zaustavile su ga u toj nakani. Pa ipak u glavni grad stiže 1997. godine kada je svoju ljubav pokazao odmah po izlasku iz zrakoplova poljubivši bosanskohercegovačku zemlju i blagoslovivši sve njezine stanovnike pozvavši ih na trajno zalaganje za mir. 

Ključne riječi
mir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?