Papa nakon Sarajeva

Dijalog je škola čovječnosti, a međureligijski dijalog bi se trebao proširiti i na vjernike

Papa Franjo
Reuters/PIXSELL
09.06.2015.
u 14:51

Posjet pape Franje Sarajevu (6. lipnja) odjeknuo je svijetom. Posebno su prenošene njegove riječi upućene tijekom susreta s predstavnicima religija. Franjo je podsjetio na osnivanje (1997. godine) lokalnog Vijeće za međureligijski dijalog koje okuplja muslimane, židove i kršćane. Uloga toga vijeća je promicanje različitih vidova dijaloga, prije svega koordinacijom zajedničkih inicijativa i susreta s državnim vlastima. Rad toga vijeća ocijenio je kao dragocijen, posebno u Sarajevu, raskrižju naroda i kultura, gdje je različitost, s jedne strane, veliko bogatstvo koje je omogućilo društveni, kulturni i duhovni razvoj ove zemlje, a s druge je pak strane bila motivom žalosnih podjela i krvavih ratova.

„Međureligijski dijalog je ovdje, kao i u svakome dijelu svijeta, neophodan uvjet za mir te je kao takav obveza svih vjernika", kazao je Franjo. Međureligijski dijalog, osim što razmatra velike teme vjere, jest prije svega razgovor o ljudskome životu.

„U njemu se dijeli životna svakodnevica u svoj svojoj konkretnosti, s radostima i žalostima, naporima i nadama; njime se preuzimaju zajedničke odgovornosti; njime se ostvaruje bolja budućnost za sve. Njime se uči kako zajedno živjeti, upoznati se i prihvatiti se u svojim različitostima, slobodno, prema onomu što svatko od nas jest. U dijalogu se prepoznaje i razvija određeno duhovno zajedništvo koje ujedinjuje i pomaže promicati moralne vrijednosti, pravdu, velike moralne vrijednosti, slobodu i mir. Dijalog je, napokon, škola čovječnosti i čimbenik jedinstva koji pomaže graditi društvo utemeljeno na toleranciji i uzajamnom poštovanju.

Zbog toga se međureligijski dijalog ne može ograničiti samo na pojedince, na predstavnike - odgovorne vjerskih zajednica, nego bi se trebao proširiti koliko je više moguće na sve vjernike, uključujući različita područja građanskoga društva. U tom smislu posebnu pažnju zaslužuju mladi koji su pozvani graditi budućnost ove zemlje. Konačno, uvijek je korisno podsjetiti kako dijalog, da bi bio učinkovit i autentičan, pretpostavlja izgrađeni identitet: bez oblikovanog identiteta, dijalog je beskoristan i štetan. Ovo govorim misleći na mlade, ali to važi za sve", kazao je Franjo i naglasio kako još treba nastaviti hodati putem oprosta i pomirenja.

„Ovaj grad, koji je u nedavnoj prošlosti, nažalost, postao simbol rata i razaranja, ovaj europski Jeruzalem danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom. U svijetu koji je nažalost još uvijek razdiran sukobima, ova zemlja može postati porukom: potvrditi kako je moguće živjeti jedan pored drugoga, u različitosti, ali u zajedničkom čovjekoljublju, gradeći zajedno budućnost u bratstvu i miru. Može se živjeti izgrađujući mir", naglasio je papa Franjo.

Komentara 1

BR
brodarevac
11:52 10.06.2015.

Umjesto da nešto nauče našim političarima je smješna skromnost pape jer dok se on vozi fordom focusom njima je malo i audi 8 bravo Čoviću pokazao si svoju veličinu sa svojim automobilom i dokazao po ko zna koji put šta te interesuje svoj lični komfor i svoja lična imovina.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?