Ljubuški uvodi digitalno upravljanje korištenjem poljoprivrednog zemljišta

Digitalizacijom u agraru do većih prinosa i manjih troškova

13.10.2022.
u 15:35

Grad Ljubuški uvodi digitalnu tehnologiju u područje upravljanja korištenjem poljoprivrednog zemljišta, što će lokalnoj samoupravi omogućiti automatizirano upravljanje, pregled i obradu podataka nužnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama, dok će vlasnicima poljoprivrednih dobara pomoći učinkovito planirati, organizirati i upravljati poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova, piše Večernji list BiH.

Besplatno korištenje

Naime, jučer su gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, direktor REDAH-a Ivica Sivrić te Stefan Đurović, predstavnik kompanije Telegroup, u Ljubuškom potpisali memorandum o suradnji na projektu “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem”. Ovaj regionalni projekt provodi se u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. U sklopu realizacije projekta Ljubuški dobiva trajnu licenciju za AgroLIFE. Riječ je o softverskoj aplikaciji razvijenoj u cilju automatiziranog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom. Ovaj softver generira i upravlja podacima o zemljištu, planu sjetve, nasadima, troškovima proizvodnje..., a korištenje za sve građane Ljubuškog bit će besplatno. Gradonačelnik Markotić istaknuo je kako će primjena projekta doprinijeti poboljšanju kvalitete upravljanja zemljištem te izrazio zadovoljstvo što je izabran upravo Ljubuški. - Na području Ljubuškog planirano je postavljanje 4-5 meteopostaja s kojih će prikupljeni podaci biti dostupni našim poljoprivrednicima. Softverska rješenja i obuka službenika u Odjelu za poljoprivredu Grada i Županije bit će od velike koristi i taj transfer znanja zapravo je najvrjedniji kako bismo mogli pružiti još bolju uslugu našim poljoprivrednicima - kazao je Markotić. Te će meteopostaje poljoprivrednicima osigurati uvid u određene parametre značajne za proizvodnju, poput vlažnosti zraka, vlažnosti lista, temperature, kretanje vjetra te pojave određenih bolesti. Direktor REDAH-a Ivica Sivrić kazao je kako se dosad ovaj projekt u BiH provodio u RS-u te da je iznimno važan. Cilj je unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem unaprjeđenjem transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem, modernizacijom usluga koje pružaju lokalne samouprave i regionalnom razmjenom iskustava.

Regionalni projekt

Regionalni projekt provode GIZ i tvrtka Telegroup iz Srbije u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okružje koju predstavljaju NALED, REDAH, gospodarske komore RS-a i Crne Gore u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ). •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?