Studenti radili na inventarizaciji knjižnične građe muzeja samostana u Tolisi

Digitalizacija vrijednih naslova knjižnice Muzeja 'Vrata Bosne'

storyeditor/2023-09-25/muzej03_nak_bih_250923.jpg
26.09.2023.
u 18:55

Ravnatelj muzeja prof. Jozo Jezerčić ističe kako bi do kraja ove godine mogli imati popis, tj. katalog knjiga koje se trenutačno nalaze izložene u muzejskoj knjižnici, a riječ je o nekoliko tisuća knjiga koje datiraju od 16. stoljeća pa do prve polovine 20. stoljeća

U knjižnici Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa - "Vrata Bosne" upriličeno je potpisivanje ugovora sa studentima koji su radili na inventarizaciji knjižnične građe, piše Večernji list BiH.

Katalog knjiga

Ugovore je potpisalo jedanaestero studenata koji od početka rujna rade na preslagivanju i sortiranju knjiga kako bi se olakšao i ubrzao unos knjiga u program za knjižničnu građu. Voditelj projekta je Pero Matkić, a projekt sufinancira Federalno ministarstvo kulture i sporta. Ravnatelj muzeja prof. Jozo Jezerčić ističe kako bi do kraja ove godine mogli imati popis, tj. katalog knjiga koje se trenutačno nalaze izložene u muzejskoj knjižnici, a riječ je o nekoliko tisuća knjiga koje datiraju od 16. stoljeća pa do prve polovine 20. stoljeća.

Po riječima Jezerčića, projekt "Inventarizacija muzejske i knjižnične građe" sufinancira se sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta. Cilj projekta je učiniti muzejsku i knjižničnu građu dostupnijom javnosti kroz inventarizaciju i katalogizaciju. Da bi se to učinilo, bilo je potrebno nabaviti licencije i posebne programe. Za inventarizaciju knjižnice nabavljen je program od tvrtke Point d. o. o. iz Varaždina koja je razvila Metelwin - poseban program za knjižnice te izgradnju i vođenje digitalne knjižnice. Većina knjižnica franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini radi po ovom programu pa su unos i katalogizacija olakšani jer su sve knjižnice uvezane preko programa Metelwin.

- Studenti su u dvadesetak dana učinili jako velik i vrijedan posao. Knjige koje su bile "razbacane" po policama bez ikakvog pravila i reda, sada su posložene i knjižnica izgleda puno ljepše i skladnije, a najvažnije od svega je da će ovako posložene knjige ubrzati sam unos u nabavljeni program za knjižnice. Uz knjižničnu građu, pristupit će se i inventarizaciji muzejske građe. Nabavljeni su licencija i program tvrtke Link2 iz Samobora, koja je specijalizirana za projektiranje, razvoj i primjenu informacijskih sustava za upravljanje zbirkama kulturne i prirodne baštine - ističe voditelj projekta Pero Matkić.

Studenti koji rade na projektu inventarizacije knjižnice su zadovoljni jer stječu novo iskustvo, a kvalitetno i korisno provode svoj godišnji odmor.

Važan projekt

- Rad u muzejskoj knjižnici odlična je prilika za mlade, a osobito za studente, da se bolje upoznaju s kulturnom baštinom našeg rodnog kraja. Velika je čast uzimati u ruke knjige koje je potpisao fra Martin Nedić ili one tiskane prije tristotinjak godina. Uz to što je posao zanimljiv, među nama koji radimo na projektu vlada izrazito prijateljsko i opušteno ozračje. Zahvaljujemo ravnatelju muzeja i Federalnom ministarstvu kulture i sporta što su nam omogućili sudjelovanje u ovom iznimno važnom projektu za naš zavičaj - kazala nam je studentica Josipa Gržić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?