Izvješće Federalne direkcije robnih rezervi

Deterdžent iz robnih rezervi nitko nije želio, pa ga odlučili dati bolnicama

09.01.2018.
u 12:00

Federalna direkcija robnih rezervi (FDRR) našla se u problemima zbog 53.358 kilograma praškastoga deterdženta. Naime, kako je navedeno u informaciji koja je razmatrana na Vladi Federacije BiH, spomenuti deterdžent nitko nije htio zanoviti, a zbog prestanka rada tvrtke koja ga je proizvela, Direkcija ga je morala smjestiti u svoje skladište koje je, kako se navodi, neuvjetno za skladištenje takve vrste robe. Riječ je o deterdžentu pakiranom po tri kilograma, proizvođača Dita iz Tuzle, piše Večernji list BiH.

Obnavljanje zaliha

Nakon problema sa skladištenjem javlja se onaj s obnavljanjem robe. Budući da je spomenutom deterdžentu rok trajanja tri godine, preko javnog natječaja tražila se tvrtka koja bi htjela zanoviti spomenute zalihe. Međutim, bezuspješno jer je riječ o proizvodu tvrtke koja je prestala s radom. - Pokušavali smo deterdžent dati na skladištenje i zanavljanje kod velikih trgovačkih lanaca ili drugih tvrtki koje se bave prodajom praškastih deterdženata. Troškovi zanavljanja su svake treće godine iznosili oko 50.000 KM, što je nepotrebno uvećavalo knjigovodstvenu cijenu deterdženta - naveli su iz Federalne direkcije robnih rezervi. U cilju rješavanja problema u 2016. godini, Federalna direkcija robnih rezervi tri je puta raspisivala natječaj za skladištenje i zanavljanje deterdženta na koji se nije javila ni jedna tvrtka. - Poslije usvajanja programa rada FDRR-a za 2017. godinu, prema zaključku Vlade FBiH od 29. svibnja 2017. godine, ponovno smo raspisali natječaj za skladištenje i zanavljanje deterdženta, na koji se javila samo jedna tvrtka koja je iskazala vrlo visoke financijske zahtjeve koji su prešli predviđena sredstva za te namjene, pa je Federalna direkcija robnih rezervi poništila postupak javne nabave - ističu dalje iz Federalne direkcije robnih rezervi. Tu problematiku razmatralo je Vijeće FDRR-a na svojoj sjednici 22. lipnja 2017. godine te je usvojen prijedlog da se praškasti deterdžent ponudi u humanitarne svrhe bolnicama u Federaciji BiH jer je prevladalo mišljenje kako se tamo najviše koristi za pranje i održavanje čistoće. Iz Federalne direkcije robnih rezervi navode kako su informacije o bolnicama prikupili preko Federalnog ministarstva zdravstva koje je u kontaktu sa županijskim ministarstvima zdravstva, bolnicama i domovima zdravlja dobilo relevantne pokazatelje o potrošnji praškastoga deterdženta. Osnovni kriterij za raspodjelu deterdženta po županijama je bio broj stanovnika prema posljednjem priopćenju Federalnog zavoda za statistiku od 31. kolovoza 2017. godine.

Ispitivanje kvalitete

Budući da u Zapadnohercegovačkoj županiji nema županijske bolnice, broj njezinih stanovnika je pridodan Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer stanovništvo tog područja u liječenju koristi prvenstveno kapacitete Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Tako bi bolnice u HNŽ-u trebale dobiti 7488 kilograma praškastog deterdženta, od čega SKB Mostar 4696, Županijska bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar 1524 i Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac 1065 kilograma te JU Opća bolnica Konjic 330 kilograma. Prema ovoj raspodijeli, Županijskoj bolnici “Dr. Fra Mihovil Sučić” Livno pripadaju 1944 kilograma deterdženta, a Županijskoj bolnici Orašje 1389 kilograma. Bolnicama u Srednjobosanskoj županiji ukupno pripadaju 6024 kilograma. Bolnicama u Sarajevu ovom raspodjelom pripadaju 10.032 kilograma, Bosansko-podrinjskoj županiji 753, Tuzlanskoj županiji 10.608, Unsko-sanskoj županiji 6480 kilograma te Zeničko-dobojskoj županiji 8640 kilograma. Prije podjele Federalna direkcija robnih rezervi angažirala je ovlaštenu kontrolnu kuću Herkon Mostar, koja je uradila ispitivanje kvalitete praškastog deterdženta koje je pokazalo kako je ispravan za uporabu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije