Bliži se ljeto

Destinacije na kojima će građani BiH moći ljetovati

ljetovanje
02.04.2021.
u 21:13

Dolazak proljeća turističke agencije u BiH spremno dočekuju kako bi što prije uradili aranžmane za mjesta gdje će građani BiH moći putovati na odmor. Nekoliko je destinacija koje bi mogle biti aktualne ove sezone. Turska je destinacija koja je bila posjećena i ove zime, zbog blažih mjera koje ova zemlja ima. Tako se očekuje i u narednom razdoblju, prenosi N1.

“Nova destinacija Egipat je itekako atraktivna. Već smo imali neke klijente koji su putovali u predsezoni. Očekuje se baš pravi bum u tijeku ljetne sezone. Tako da imamo već dobre tendecije i pokazatelje oporavka turističkog tržišta za out going. Znači, za klijente koji žele putovati i boraviti vani”, rekao je Enes Ibrahimagić, vlasnik i direktor agencije “Sol Azur&Buena Vista”.

Turističke agencije u BiH razveseljene su viješću iz Hrvatske, uz određene mjere, da će i ove godine moći ljetovati u ovoj zemlji. Zbog toga Turističke agencije primaju pozive, kako bi građani rezervirali rani booking. Gledajući pravila ulaska u zemlje regije, Hrvatska sada ima najoštrije mjere, ali će se ipak moći u ovom trenutku ući u ovu zemlju, uz potvrdu cijepljenja protiv corona virusa ili potvrdu o preboljeloj bolesti. Ako nemate ni jedno ni drugo, dovoljan je PCR ili antigenski test. Srbija i Crna Gora u ovim trenutcima imaju liberalne mjere za naše državljane.

“U agenciji, u okviru službenih programa putovanja, će biti ljetovanja u Turskoj autobusom. Ono što pokušavamo pripremiti, jedna destinacija koja se otkriva, Albanija s ljetovanjem u Draču. To su nekakve dvije nove destinacije”, rekao je Mladen Račić iz agencije “Kompas Tours”.

Srbija je ovaj tjedan postigla sporazum s Grčkom o ulasku u ovu zemlju zbog ljetovanja, uz pravila slična Hrvatskoj. Zbog toga turističke agencije u BiH s premaju dopis grčkom veleposlanstvu, kako bi se informirali što je s bh. državljanima, s obzirom da postoji zanimanje za ljetovanje i u toj zemlji.

“Znači to je stvar koju ćemo sasvim sigurno mi u agencijama relativno brzo imati kao točnu i vjerodostojnu. Jer sve ostale informacije koje se dobivaju putem, pogotovo putem Facebook grupa i svega ostaloga, trebalo bi provjeriti i putnike upozoriti na takve informacije, nevaljale i netočne informacije koje vam mogu stvoriti probleme”, dodao je Račić.

Probleme bi mogle stvoriti i netočne informacije oko odlaska u zemlje EU, ako niste njezina članica. Za našu zemlju je jasno, na odmor u EU se za sada ne može. Mora biti valjan razlog dolaska, uz negativan PCR test, a čeka se i tzv. covid putovnica. Agencije se okreću i domaćim destinacijama, jer čini se da će Neum i ove godine biti primamljiv i za domaće i strane turiste, što se vidi i na njihovim ponudama. Ono čemu se nadaju turistički radnici je i dolazak stranih turista. Prošla godina je bila katastrofalna, ove se nadaju da će biti bolje, uskoro.

“Veliki broj najava za in coming, nadajući se tamo poslije druge polovice svibnja, će vjerojatno u tom razdoblju biti dosta in cominga u Sarajevu i oporavka što će biti dosta zanimljivo za lokalne turističke objekte, hotelijere itd”, rekao je Ibrahimagić.

To bi osvježilo turističke zajednice i agencije u BiH, jer dolazak stranih turista je od velike važnosti za turizam u BiH. Hoće li se neke mjere popuštati u BiH, ne najavljuje se. Ali podatak da je u BiH je do danas od početka ove godine ušlo ili izašlo više od dva milijuna  osoba osoba, a u istom razdoblju prošle godine ta brojka je prelazila pet milijuna, dovoljno govori da će u danima koji dolaze, turistički radnici ovisiti od mjera koje budu na snazi u narednom razdoblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije