7. smotra folklornoga stvaralaštva

Deset folklornih društava s čak 370 sudionika

22.07.2016.
u 09:00

Sedma smotra folklornoga stvaralaštva u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Grmeč Bosanska Krupa započinje danas (petak) i trajat će do nedjelje 24. srpnja.

Deset kulturno-umjetničkih društava iz Republike Hrvatske, Makedonije te Bosne i Hercegovine i tri stotine i sedamdeset sudionika u tri dana predstavit će u Bosanskoj Krupi svoje običaje, nošnje, svoje igre i foklorno umijeće te još jedanput potvrditi da se kroz kulturu i sport ljudi iz različitih zemalja najbrže i najlakše svojim običajima upoznaju, druže i surađuju.

Folkloraši iz regije

Potvrđeno je to u proteklih šest smotri KUD-a Grmeč, pa nema razloga da tako ne bude i na ovoj smotri.

Ove godine svoje su mjesto na smotri rezervirali članovi kulturno-umjetničkih društava Elizabeta iz Jalžabeta, Šandor Petefi iz Erduta, članovi Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća i svi oni dolaze iz Republike Hrvatske.

Iz Makedonije dolaze članovi Folklornoga ansambla Kočani iz Kočana.

Najviše folkornih skupina je iz Bosne i Hercegovine, a ove godine na smotri su folkloraši iz Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Brčkoga, članovi KUD-a Saobraćajac iz Sarajeva, Una iz Bosanskog Novog, Brekovica s Brekovice, Mladost iz Bosanske Otoke te domaćin smotre, KUD Grmeč iz Bosanske Krupe.

Danas će sva kulturno-umjetnička društva stići u Bosansku Krupu. U 20 sati na igralištu Idrinovac oni će se predstaviti na koncertu narodnih pjesama i plesova.

Drugoga dana Sedme smotre folkornoga stvaralaštva, (subota), članovi KUD-a Grmeč sa sudionicima organizirat će radionicu o temi pomirenja, razumijevanja, tolerancije, suživota i budućnosti, a u večernjim satima, točnije od 19 sati, na sportskom igralištu Idrinovac započet će središnji događaj Sedme smotre kada će se svojim folkornim repertoarom predstaviti članovi svih društava i udruga.

Temeljna zadaća

Sedma smotra folklornoga stvaralaštva ove godine održava se pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa, Federalnoga ministarstva kulture i sporta te Zaklade Mozaik.

Temeljna zadaća ove Smotre folklornoga stvaralaštva u organizaciji KUD-a Grmeč Bosanska Krupa jest njegovanje tradicije, kulture, posebnosti u igri i pjesmi, izgradnjom novih i bogaćenjem starih prijateljstava, sada i ubuduće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?