ULICA RUŠI VLAST

Demonstranti u Sarajevu sinoć blokirali grad i čekali ostavke premijera i Vlade

Sarajevo prosvjedi
Foto: klix.ba
11.02.2014.
u 09:07

Pred sjedištem federalne Vlade demonstranti su uzvikivali “Nikšiću, napolje” i “ostavke, ostavke”, a predstavnici prosvjednika potom su pozvani na razgovore s entitetskim premijerom Nerminom Nikšićem

Nakon gotovo ratnih prizora paljevine, nasilja, sukoba od proteklih dana, jučer su prosvjedi bili u svojevrsnom dekrešendu, a na većinskim hrvatskim područjima organizatori pobune doživjeli su debakl. Središte se pozornosti, nakon što su uspjeli srušiti i zapaliti zgrade institucija županija, prenijelo se na federalnu Vladu. Poziv prosvjednika ujedinio je premijera Nermina Nikšića i Živka Budimira. Očito je motivatorima prosvjeda bilo preočito samo tu razinu vlasti, inače najodgovorniju za katastrofalno stanje u BiH, ostaviti u životu, a da prosvjedi ne budu potpuno kompromitirani.

Šaroliki skupovi

Pred sjedištem federalne Vlade demonstranti su uzvikivali “Nikšiću, napolje” i “ostavke, ostavke”, a predstavnici prosvjednika potom su pozvani na razgovore s entitetskim premijerom Nerminom Nikšićem. Nakon razgovora Nikšić je izjavio da odbacuje ultimatum za podnošenjem ostavke, a najavio je kako će već u utorak u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona kojima bi se omogućila provedba izvanrednih izbora. Šarolika skupina prosvjednika, čiji je broj neprestano varirao od 300 do 1000 sudionika, iznosila je niz različitih zahtjeva, uključujući one za povećanje mirovina, smjenu direktora Mirovinskog zavoda, za socijalna izdvajanja, no jedini artikuliraniji bio je onaj za ostavkom entitetske Vlade. Sinoć su bile blokirane prometnice u središtu Sarajeva, prosvjednici nisu odustajali od zahtjeva za smjenu premijera i Vlade FBiH. Najveći broj osoba na prosvjed u Mostaru je stigao iz istočnog, većinskog bošnjačkog dijela grada na središnji gradski Španjolski trg gdje je bilo raspoređeno više policijskih ophodnji i pripadnika specijalne policije. Istodobno, s druge strane više desetaka osoba iz zapadnog, hrvatskog dijela Mostara promatralo je održavanje skupa. Prosvjednici su tražili ostavke dužnosnika općinskih struktura, županijskih i federalne Vlade, kao i amnestiju za uhićene nasilnike. U Livnu su pak prosvjednici došli nadomak zgrade općinskog poglavarstva. Žute trake razdvajale su građane od policije, a zvižduci i povici „ostavke“, „hoćemo posao“, „nećemo u Njemačku“, samo je dio poruka upućenih ovdašnjim čelnicima.

Čapljina protiv

„Hoćemo poštene, mlade i sposobne ljude da nam budu u upravi! Druga stvar, želimo pučku kuhinju, sigurno ima gladnih ljudi, toga ne smije biti dok je nas sitih”, dio je zahtjeva prosvjednika koje je iznijela mlada Livanjka. Potporu Livnjacima dalo je i 20-ak članova Sindikata drvne industrije iz Drvara. Zamijetili smo i nekolicinu sindikalaca i bivših djelatnika TK „Kapis“ iz Tomislavgrada. Među zahtjevima je bilo i poništenje privatizacije, raspisivanje izvanrednih izbora. Istodobno, u Čapljini posve drukčija slika. Sedam prosvjednika. „Nitko nije protiv mirnih prosvjeda i mirnog izražavanja svojih stavova, ali nećemo dopustiti da huligani uništavaju naš grad. Posve je jasno da se nemiri iz drugih krajeva BiH žele preliti i u Čapljinu jer smo svjedoci da se pokušava uvesti huligane iz drugih općina koji bi onda radili kaos po Čapljini”, ocijenio je načelnik Smiljan Vidić. Na trgu su bili policajci, ali i građani koji su bili odlučni braniti ne samo zgradu Općine, već i druge objekte po gradu od naleta huligana. I Travnik je jučer bio mjesto prosvjeda i zahtijeva da strukture vlasti SBŽ-a bezuvjetno podnesu ostavke i svu „vlast odmah predaju narodu“. Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti, u velikom postotku okupljeni su bili bošnjačke nacionalnosti, nije bilo nikakvih incidenata kao što ih je bilo u petak kada su i prosvjednici bili brojniji i ratoborniji. Sve se svelo na četrdesetak minuta tihog prosvjeda, očito slabo organiziranog, bez rukovodstva i definiranih zahtjeva, a onda je dvojicu predstavnika okupljenih Đenana Šačirbegovića i Dževada Adilovioća primio županijski premijer Tahir Lendo. Oko prosvjeda oglasila se i EU. Podržali su održavanje prosvjeda, no ne i nasilje koje je viđeno posljednjih dana.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
ja1970
08:53 12.02.2014.

cekali i nisu docekali treba i dat uvjete 5 dana roka i one ce 5 dan pobjeci

Avatar Melankolija
Melankolija
11:32 11.02.2014.

Steta je rusiti gladan narod.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?