Prijedlog zastupnika Radoje Vidovića (HDZ) u Hrvatskom saboru

Demografske mjere za Hrvate u BiH: Vidović predložio dječji doplatak, mjere poticanja stanogradnje...

Radoje Vidović
Patrik Macek/PIXSELL
07.03.2024.
u 21:58

Vidović je rekao je kako je situacija generalno teška, posebice u Republici Srpskoj, županijama gdje su Hrvati najmalobrojniji poput Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, nešto bolja u Srednjobosanskoj i Herceg-Bosanskoj, a daleko najbolja u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji

Tijekom 21. sjednice Hrvatskog sabora, zastupnik HDZ-a Radoje Vidović, istaknuo je potrebu za demografskom revitalizacijom Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vidović, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB, naglasio je važnost podrške Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske u svom govoru tijekom rasprave o 'Prijedlogu strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine'.

Vlada RH, predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem (HDZ), predložila je ovu strategiju kao ključnu za rješavanje demografskih izazova, a Vidović je bio jedan od aktivnih sudionika rasprave. Njegovo izlaganje obuhvatilo je trenutno stanje Hrvata u BiH, posebice ističući tešku situaciju u entitetima i županijama gdje su Hrvati u manjini. Naglasio je kako je situacija generalno teška, posebice u Republici Srpskoj, županijama gdje su Hrvati najmalobrojniji poput Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, nešto bolja u Srednjobosanskoj i Herceg-Bosanskoj, a daleko najbolja u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji, priopćeno je iz HDZ BiH Županija Središnja Bosna.

Zastupnik Vidović predložio je konkretne mjere koje uključuju:
- Dječji doplatak za Hrvate u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s financijskim okvirom od oko 15 milijuna eura.
- Fiskalnu održivost vrtića, vrijednu 2,5 milijuna eura.
- Mjere poticanja stanogradnje za mlade obitelji, vrijedne 2 milijuna eura.

Pored ekonomskih mjera, Vidović je naglasio i povijesni, kulturni i općenito društveni doprinos Hrvata iz BiH, podsjećajući da oko 500 tisuća trenutnih stanovnika Hrvatske ima korijene u BiH. Također, istaknuo je važnost pružanja podrške Hrvatima iz Srbije i Crne Gore, naglašavajući potrebu za
sveobuhvatnom političkom i gospodarskom podrškom ovim zajednicama.

Predložene mjere odražavaju težnju za očuvanjem i jačanjem hrvatskog identiteta unutar regije, pružajući temelj za održivi razvoj i prosperitet Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i drugim susjednim zemljama, priopćeno je iz ŽO HDZ BiH ŽSB.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije