Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Demencija kod nogometaša: Bivši igrači imaju 3,5 posto veći rizik da umru od te bolesti

Prema novom istraživanju bivši igrači nogometa imaju 3,5 posto veći rizik od generalne populacije istih godina da umru od demencije.
22. listopada 2019. u 13:45 0 komentara 35 prikaza

Stručnjaci na Glasgow Sveučilištu istraživali su kako su povezani sudaranje s loptom i ozljeda mozga, prenosi BBC. Istraživanje je započelo kada je igrač Jeff Astle umro zbog ponavljajućih trauma glave. Uzorak su činili profesionalni igrači nogometa u Škotskoj između 1900. i 1976. godine.  

Nogometaši su imali veći rizik od neurodegenerativnih bolesti, nego od uobičajenih bolesti poput srčanih bolesti, raka, uključujući i rak pluća. Doktor Willie Stewart je rekao da je ovo jedno od najvećih istraživanja koja su gledala smrtnost od neurodegenerativnih bolesti ne samo profesionalnih nogometaša nego i ostalih sportaša. Istraživanje je pokazalo da su profesionalni nogometaši imali veliki rizik od obolijevanja i umiranja od demencije, dok su imali niski rizik za obolijevanje od uobičajenih velikih bolesti. 

Povezanost između kontaktnih sportova i neurodegenerativnih bolesti je bio subjekt rasprava već dugi niz godina, ali sve do ovog istraživanja nije bilo konkretnih dokaza o povećanju neurodegenerativnih bolesti u bivših nogometaša. 

Obitelji Jeffa Astlea laknulo je kada je ovo istraživanje napokon pušteno u javnost. Istraživači i znanstvenici tvrde da je ovo tek početak shvaćanja ove povezanosti i kako bi se klubovi i obitelji nogometaša trebali povezati i zajedno doprinijeti ovom novom shvaćanju, a na nogometnoj je zajednici da razmisle o ovoj problematici. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.