OPASAN SPORT

Demencija kod nogometaša: Bivši igrači imaju 3,5 posto veći rizik da umru od te bolesti

22.10.2019.
u 13:45

Prema novom istraživanju bivši igrači nogometa imaju 3,5 posto veći rizik od generalne populacije istih godina da umru od demencije.

Stručnjaci na Glasgow Sveučilištu istraživali su kako su povezani sudaranje s loptom i ozljeda mozga, prenosi BBC. Istraživanje je započelo kada je igrač Jeff Astle umro zbog ponavljajućih trauma glave. Uzorak su činili profesionalni igrači nogometa u Škotskoj između 1900. i 1976. godine.  

Nogometaši su imali veći rizik od neurodegenerativnih bolesti, nego od uobičajenih bolesti poput srčanih bolesti, raka, uključujući i rak pluća. Doktor Willie Stewart je rekao da je ovo jedno od najvećih istraživanja koja su gledala smrtnost od neurodegenerativnih bolesti ne samo profesionalnih nogometaša nego i ostalih sportaša. Istraživanje je pokazalo da su profesionalni nogometaši imali veliki rizik od obolijevanja i umiranja od demencije, dok su imali niski rizik za obolijevanje od uobičajenih velikih bolesti. 

Povezanost između kontaktnih sportova i neurodegenerativnih bolesti je bio subjekt rasprava već dugi niz godina, ali sve do ovog istraživanja nije bilo konkretnih dokaza o povećanju neurodegenerativnih bolesti u bivših nogometaša. 

Obitelji Jeffa Astlea laknulo je kada je ovo istraživanje napokon pušteno u javnost. Istraživači i znanstvenici tvrde da je ovo tek početak shvaćanja ove povezanosti i kako bi se klubovi i obitelji nogometaša trebali povezati i zajedno doprinijeti ovom novom shvaćanju, a na nogometnoj je zajednici da razmisle o ovoj problematici. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije