Beba pozitivna na COVID-19

Delta-soj koronavirusa puno je zarazniji i zato se češće javlja kod djece

05.10.2021.
u 14:44

Delta-soj koronavirusa čak je dva puta zarazniji od prethodnih varijanti, a postoje i podaci koji upućuju kako može prouzročiti i ozbiljnije posljedice. Za razliku od prethodnih sojeva koronavirusa, koji su djecu manje-više zaobilazili, čini se da delta-soj predstavlja za njih puno veću opasnost, a posebice se to odnosi na djecu mlađu od 12 godina, piše Večernji list BiH. Pedijatri upozoravaju kako koronavirus kod djece ne treba shvaćati neozbiljno. Iako je i ranije bilo djece pozitivne na koronavirus, slučaj bebe iz Jajca u najmanju je ruku sve iznenadio.

Beba hospitalizirana

Iz Opće bolnice Jajce kazali su kako je u tom gradu potvrđen slučaj zaraze koronavirusom kod dojenčeta staroga svega devet dana. Naime, majka i beba testirane su na koronavirus zbog toga što u obitelji imaju zaraženu osobu. Ispostavilo se da su obje pozitivne. - Zbog pozitivne osobe na koronavirus u obitelji, brzim antigenskim testom testirala se majka dojenčeta i bio je pozitivan. Zbog zabrinutosti za bebu, majka se javila u našu ustanovu, gdje smo testirali dojenče brzim antigenskim testom koji je također bio pozitivan, pa je oboje upućeno u bolnicu u Travniku - navodi se u priopćenju bolnice u Jajcu. Slučajevi zaraze kod beba mlađih od godinu dana uglavnom su vrlo rijetki, ali se ipak događaju. Na svjetskoj razini djeca čine svega jedan do dva posto ukupnog broja zaraženih. Pedijatri upozoravaju da koronavirus kod djece ne treba shvaćati neozbiljno te da je potrebno zaštititi ih kao i najstarije koji su najpodložniji COVID-19. S početkom nove školske godine i vraćanjem u školske klupe porastao je i broj djece pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih koronavirusom u BiH u posljednjih mjesec dana varira od 500 do 1000, a među njima je sve više djece. Djeca su u međusobnom kontaktu, neka i u školu dođu zaražena, pa se prije nego što se otkrije infekcija, virus širi dalje. Među razlozima povećanog broja oboljelih, kažu liječnici, je to što se u školama svi ne pridržavaju mjera, ali i što nastavno osoblje, ali i sami roditelji u velikom postotku nisu cijepljeni. Školama je ostavljeno da organiziraju koje mjere će se i kako provoditi. Zbog toga su se, dvadesetak dana nakon početka školske godine, pojedini razredi počeli prebacivati na online sustav.

I djeca na liječenju

Tako se 20-ak dana od početka školske godine u UKC-u Tuzla liječilo najviše djece oboljele od COVID-19 od početka pandemije, a stanje jednog trogodišnjeg djeteta bilo je teško. U Klinici za dječje bolesti imamo osmero djece pozitivne na koronavirus, a s njima je i sedam majki pratilja. Imamo jedno trogodišnje dijete koje ima težu kliničku sliku, ostali su sa srednje teškom i lakom. Troje djece je školske, a ostala su dojenačka i predškolska dob - kazao je tom prilikom ravnatelj UKC-a Tuzla dr. Bahrudin Hadžiefendić. Delta-soj je puno zarazniji i zato se češće javlja kod djece. Prema navodima stručnjaka, riječ je o dvostruko zaraznijem soju koji može prouzročiti opasnije simptome kod osoba koje nisu cijepljene, a kako je većina djece necijepljena, riječ je o rizičnoj skupini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije