Delić: Povećanje nataliteta zavisi i od osjećaja sigurnosti i poštivanja rodilja u rodilištima

30.05.2024.
u 12:37

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nazočio je danas otvaranju okruglog stola posvećenog korupciji u rodilištima gdje je istaknuo značaj ove teme za sve građane.

Ministar Delić naglasio je da je tema korupcije u rodilištima od vitalnog značaja, jer rađanje predstavlja poseban trenutak u životu svake žene koji bi trebao biti sretan i siguran. Nažalost, mnoge žene nose traume iz rodilišta zbog neadekvatnog tretmana što je problem koji zahtijeva hitno rješenje.

- Zbunjuje me činjenica da, iako je medicinsko osoblje u rodilištima uglavnom žensko, rodilje često ne nailaze na dovoljno poštovanja i razumijevanja. Promjena je, između ostalog, moguća i kroz jačanje ženske solidarnosti i angažman udruženja koja podižu svijest o problemima u rodilištima - rekao je Delić.

Ministar je istaknuo da traume iz rodilišta značajno utječu na odluku žena o daljnjem rađanju, što dodatno pogoršava lošu demografsku situaciju u zemlji.

- Smatram da je ovo problem koji se može relativno brzo rješavati u odnosu na mnoge druge faktore koji utječu na natalitet, a za koje je potrebno više vremena i resursa - dodao je.

Također, ministar je iskoristio priliku da pozove sve majke da iskoriste aplikaciju "e-porodilja", koja omogućava jednokratnu podršku od 1.000 KM za novorođenčad, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije