brisel

Delegacija Oružanih snaga BiH sudjelovala u radu Vojnog komiteta Europske unije

17.05.2017.
u 11:45

 U sjedištu Europske unije u Briselu u utorak je održan sastanak Vojnog komiteta Europske unije, na kojem je  sudjelovala delegacija Oružanih snaga BiH koju je predvodio generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Na sastanku se diskutovalo o trenutnom stanju u Ukrajini, misijama u kojima EU sudjeluje sa savjetnicima i instruktorima za obuku, s fokusom na misiji u Centralnoafričkoj Republici, te o operacijama pod okriljem Zajedničke sigurnosne i vanjske politike EU na obalama Somalije, Mediteranu i zapadnom Balkanu.

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja bio dio sastanka koji se odnosio na misiju obuke u Centralnoafričkoj Republici, jer je general Jeleč upoznao prisutne s odlukom Bosne i Hercegovine da učestvuje u pomenutoj misiji s dva štabna oficira.

Predsjedatelj Vojnog komiteta EU general Mikhail Kostarakos, kao i ostali prisutni, izrazili su zadovoljstvo donesenom odlukom BiH, te potvrdili da je to još jedan oblik doprinosa Bosne i Hercegovine, ovaj put kroz operacije EU, u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, što dodatno potvrđuje opredijeljenost i predstavlja napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu europskih integracija.

Na marginama sastanaka Vojnog komiteta EU, delеgacija OSBiH se u odvojenim susretima sastala sa predsjedateljem Vojnog komiteta EU generalom Mikhailom Kostarakosom, pri čemu se diskutovalo o pripremama predstavnika OSBiH za učešće u misijama Europske unije.

Također, delеgacija OSBiH se sastala i s vojnim predstavnikom Kraljevine Danske pri NATO-u generalom Michaelom Lollesgaardom, načelnikom za obranu Centralnoafričke Republike generalom Cema Ludovic Ngaifeiom, kao i sa predstavnicima zemalja regije.

Jeleč danas nastavlja radnu posjetu Briselu sudjelovanjem na sastanku u formatu „Odlučna podrška“ na kojem će biti prisutni načelnici štabova zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji podrške miru u Afganistanu, priopćeno je iz MOBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?