sastanak

Delegacija MO i OSBiH posjetila Ministarstvo nacionalne obrane NR Kine

17.05.2017.
u 10:19

Delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koju predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš, tijekom službene posjete Narodnoj Republici Kini, posjetila je Ministarstvo nacionalne obrane te zemlje.

Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne obrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa suradnicima.

Sastanku je prethodio svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje počasne jedinice. 

Tijekom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne obrambene suradnje, tekućih reformi obrambenog sistema u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama podrške miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji – prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu obrambenu suradnju ocijenili dobrom s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, te je  istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i suradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju podršku NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovnih bilateralnih konzultacija i dijaloga na svim nivoima, sponzoriranim programima obrazovanja i obuke za pripadnike OSBiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 milijuna yuana kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjete delegacije MO i OSBiH nastavlja se i danas, za kada je predviđen posjeta jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti jedinica, priopćeno je iz MOBiH.                  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?