dostavljen nacrt

Deklarativno svi spremni podržati proračun uvećan za 30 milijuna KM

20.03.2020.
u 08:00

Nacrt proračuna institucija BiH za 2020. upućen je u daljnju proceduru, ali je neizvjesno što će se događati sad u situaciju pandemije. Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva financija i riznice BiH, iako su do 14. veljače čekali da svi proračunski korisnici dostave svoje zahtjeve, iz Ministarstva je dostavljen nacrt ovogodišnjega državnog proračuna Uredu za zakonodavstvo i nadležnim institucijama na mišljenje još prije desetak dana, piše Večernji list BiH.

Proračun institucija BiH za 2020. godinu trebao bi iznositi 996 milijuna maraka, što je povećanje za 30 milijuna u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 966 milijuna konvertibilnih maraka.

Neizvjesnost

Trenutačno je krajnje neizvjesno hoće li i kada ovogodišnji proračun biti usvojen, kao i što će biti s odlukom o privremenom financiranju, kojom se na tromjesečnoj osnovi treba premostiti nepostojanje državnog proračuna. Vijeće ministara na jednoj od posljednjih sjednici nije usvojilo odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za razdoblje od travnja do lipnja 2020. koju je predložilo Ministarstvo financija i riznice. Kako je priopćeno, nije postignut konsenzus u vezi s tim pitanjem što je potrebno osigurati sukladno Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Državne institucije trenutačno se financiraju na osnovi tromjesečne odluke o privremenom financiranju koja istječe 31. ožujka. Prema tumačenjima spomenutoga Zakona, nastavak financiranja iz državnog proračuna nije upitan ni nakon ovog datuma, bez obzira na usvajanje odluke, jer se financiranje na osnovi tromjesečnog ostvarenja prošlogodišnjeg proračuna nastavlja po automatizmu.

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je tada da predstavnici Republike Srpske u Vijeću nisu glasovali za odluku o privremenom financiranju jer je postojeća na snazi do kraja ožujka. Odbacio je tvrdnje da zbog toga nije moguće osigurati dodatna sredstva za Graničnu policiju koja se suočava s migrantskom krizom.

- Dodatna sredstva za rad Granične policije moguće je osigurati samo usvajanjem proračuna za 2020., za što se zalažu predstavnici RS-a u Vijeću ministara. Smatramo da ne postoji potreba da se usvaja nova odluka o privremenom financiranju, već je potrebno da se usvoji proračun za 2020. - naglasio je tada Tegeltija.

Upitan proračun

Iako je on pozvao na usvajanje državnog proračuna, upitno je hoće li se to i dogoditi jer upravo srpski predstavnici ne žele sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka na državnoj razini dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se okončati mandat stranih sudaca. Sad se sve zakompliciralo krizom zbog koronavirusa, zbog čega je usvajanje državnog proračuna još potrebnije. Kako bilo, isplata plaća i naknada te međunarodnih obveza BiH ne bi trebala doći u pitanje, ali bez novog proračuna nema izdvajanja dodatnih sredstava za bilo koje potrebe pa ni borbu s pandemijom. Treba znati da državnog proračuna nema bez odgovarajućih odluka Vijeća ministara, ali i Predsjedništva i Parlamenta BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?