Počelo dvodnevno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Deklaracijom na deklaraciju, čeka se obraćanje visokog predstavnika Schmidta

26.07.2022.
u 14:11

Deklaracijom na deklaraciju. Pod točkom dnevnog reda Informacija o aktivnostima Ureda visokog predstavnika, OHR-a,  vezanim za izmjene Ustava Federacije BiH i nametanju Izbornog zakona BiH , Zastupnički dom  Parlamenta Federacije BiH raspravljat će o četiri deklaracije čiji su predlagatelji četiri stranačka kluba; HDZ BiH-HNS, SDA, SDP-a BiH i DF-a.  Kao izvjestitelj po ovoj točci koja je 32. po redu pozvan je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te  o njegovom očitovanju hoće li se odavati pozivu Zastupničkog doma ovisi hoće li se o deklaracijama raspravljati danas popodne ili sutra.  

U svojoj Deklaraciji, Klub zastupnika SDA  koji je i zatražio da se na sjednicu pozove Schmidt, poziva na poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH. Zastupnici Kluba HDZ BiH-HNS  Deklaracijom  o provedbi Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava oko reforme izbornog zakonodavstva BiH  u okolnostima najveće političke krize u kojoj se BiH nalazi,  želi naglasiti prije svega obvezu poštivanja i zaštite ustavnog poretka. „Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava, s koje god strane dolazile, dovode do daljnjeg produbljivanja krize, dodatnih podjela i narušavanja povjerenja među narodima i građanima“, izjavio je Marijan Klaić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH- HNS u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH. Klub HDZ-HNS svojom Deklaracijom traži da Zastupnički dom potvrdi kako je konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj dazjtonsko-pariškog mirovnog sporazuma. „ Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji i negaciju Odluke Ustavnog suda BiH, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme“, pojasnio je Klaić.

Klub zastupnika SDP-a predložio je donošenje Deklaracije o neprihvačanju prijedloga Ureda visokog predstavnika (OHR) za izmjene entitetskog ustava i drugih zakonskih akata kojim bi se, smatraju u ovoj stranci,  dodatno produbile etničke podjele. „Pozivamo visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH. Također, pozivamo OHR i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma na poštivanje i dosljednu primjenu odredbi ovog sporazuma“, izjavio je novinarima predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Klub zastupnika Demokratske fronte uputio je Deklaraciju pod nazivom  “Protiv podjele BiH, za građansku i demokratsku” kroz koju je izraženo  opredjeljenje da rješenje pitanja kršenja ljudskih prava u BiH leži u provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava i da bilo kakvo nametanje izmjena Ustava i izbornog zakona u pravcu daljnje diskriminacije građana nije prihvatljivo. Od samih tekstova Deklaracija zastupnicima je važniji odgovor kojeg očekuju iz OHR-a u kojeg su ovih dana uprte oči svih političkih predstavnika zbog najave visokog predstavnika Schmidta da će nametnuti Izborni zakon BiH kao i izmjene Ustava F BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?