Intervju: Tonino Picula, eurozastupnik

Daytonski sustav odavno je postao predložak za stagnaciju i sukobe

22.09.2016., Zagreb - Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i kandidat za pradsjednika SDP-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
22.12.2016.
u 07:00

Bez ustezanja, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) ističe kako Daytonski sporazum sve više vodi u stagniranje BiH i postaje mjesto prijepora za nove nesporazuma i sukobe. Među važnim testovima koji će pokazati može li se takva struktura prilagođavati zahtjevima EU je i proces usuglašavanja kroz Mehanizam koordinacije. Nije pretjeran optimist u tom smislu.

Povjerenik Hahn uručio je vlastima BiH upitnik Europske komisije. Jeste li zadovoljni napretkom koji su 
učinile vlasti BiH na europskom putu u posljednjoj godini dana?

- Ako proces pristupanja Europskoj uniji doživljavamo prvenstveno preko svladavanja formalno političkih etapa, ova je godina bila zaista uspješna za Bosnu i Hercegovinu. Počelo je s predajom zahtjeva za članstvo za vrijeme nizozemskog predsjedanja, dakle kada je sadržaj aktivnosti Unije određivala politika jedne članice, u najmanju ruku, suzdržane prema daljnjem širenju EU. Ne treba zaboraviti kako su u travnju upravo Nizozemci na referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom. Tijek događaja bio je zatim pozitivno usmjeren ispunjavanjem sva tri preduvjeta za prihvaćanje kandidature, što je rezultiralo odlukom Europskog vijeća da Komisija pošalje upitnik o utvrđivanju kapaciteta BiH za pristupanje pregovora o članstvu. Međutim, iz hrvatskog iskustva znam kako odgovaranje na nekoliko tisuća pitanja iz upitnika Europske komisije administraciju svake zemlje kandidata stavlja pod velika opterećenja.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?