Još jedna obljetnica Daytonskog sporazuma u “čudnim” okolnostima

Dayton kao švedski stol, biskupi upozoravaju na potrebu izgradnje pravedne države

22.11.2023.
u 13:46

Još jedna obljetnica Daytonskog sporazuma obilježava se u pomalo čudnim okolnostima, čak i za Bosnu i Hercegovinu. Službeno ga jedino, i to kao entitetski praznik, obilježavaju Srbi. Jučer je bio neradni dan u Republici Srpskoj, čiji su političari opet tražili primjenu “izvornog Daytona”.

Netko zadovoljan, netko ne

Oni koji se sjećaju vremena potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, što je službeni naziv Daytonskog sporazuma, znaju da su upravo Srbi bili najžešći kritičari tog dokumenta. Danas su, bar na riječima, njegovi najveći zagovornici iako ih upravo kreatori Daytonskog sporazuma - Amerikanci - označavaju kao one koji svojim postupcima najviše krše i ugrožavaju taj sporazum. Stvari su možda jasnije ako se sagledaju u svjetlu jučerašnje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

- Republika Srpska danas slavi dan svoga međunarodnog priznanja, a ne Daytonski sporazum - poručio je Dodik. Poznato je da su i ostali u BiH zadovoljni samo pojedinim segmentima Daytonskog sporazuma i da ga promatraju iz svoje perspektive. Činjenica je da taj dokument ostaje temelj stabilnosti BiH i da nije realno očekivati neku novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se pisao neki “Dayton 2”. Rješenje je, čini se, u dosljednoj primjeni Daytonskog sporazuma te njegovoj prilagodbi europskom putu BiH koji treba u konačnici rezultirati izgradnjom funkcionalne i samoodržive zemlje. Problem je što se i danas priča o poštivanju i provedbi Daytonskog sporazuma ne svodi na to, već na pokušaje ostvarivanja ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima. Stoga ne čudi što se i utjecajno tijelo Katoličke crkve u BiH jučer, na obljetnicu Daytona, moralo oglasiti posebnim apelom. Komisija “Justitia et pax” (“Pravda i mir”) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je apel za izgradnju pravednog mira i sigurne budućnosti u BiH u povodu 28. obljetnice Okvirnog sporazuma za mir u BiH - Daytonskog sporazuma, koji potpisuje predsjednik spomenute Komisije mons. Franjo Komarica. Podsjećajući na ranija upozorenja biskupa na sve manjkavosti u sadržaju i provedbi Daytonskog sporazuma, Komisija “Justitia et pax” apelira na sve odgovorne u državnim institucijama da odlučnije zajedničkim naporima porade na izgradnji pravednog i trajnog mira, utemeljenog na vrijednostima europske civilizacije, tj. na pravdi, ravnopravnosti, poštivanju dostojanstva svakog čovjeka, na slobodi, toleranciji i solidarnosti. - Zajedno s mnogim drugim našim sugrađanima pozdravljamo ovogodišnje višekratne napore i ohrabrujuće odluke sa strane europskih političara oko sve većeg i učinkovitijeg integriranja i naše zemlje, među druge europske države. To je, konačno, jedan pozitivan njihov iskorak u pružanju učinkovite pomoći...

Vrijeme za rezultate

Katolička crkva u našoj zemlji se kroz svoje razne ustanove već godinama ozbiljno trudi doprinositi mirnoj integraciji Bosne i Hercegovine. Zato njezini članovi, kao i brojni drugi naši sugrađani, očekuju od svih političara da poduzmu istinske napore i pokažu političku zrelost i volju za provođenje potrebnih reformi i izgradnje pravne države po uzoru na druge europske države. Vremena praznih riječi i obećanja su za našu zemlju već odavno prošla. Krajnje je vrijeme za konkretne rezultate i za poduzimanje ozbiljnih, konstruktivnih, zajedničkih napora i sa strane domaćih predstavnika vlasti, navodi se u apelu biskupa te potiče sve dobronamjerne sugrađane, prvenstveno političare i druge društvene dužnosnike, da se potrude oko zajedničkog iznalaženja pozitivnih rješenja glede uređenja naše zemlje, kao pravne, sigurne i perspektivne države za sve njezine stanovnike, za ravnopravnost svih etničkih i vjerskih zajednica te za podupiranje svih miroljubivih i mirotvornih akcija i projekata, koji se već provode ili su pokrenuti u našoj zemlji. Biskupi nisu usamljeni u ovakvim stavovima.

Teško da bi se moglo naći dobronamjerne ljude u BiH, svih vjera i nacionalnosti, koji ne bi poželjeli i zatražili od međunarodne zajednice i domaćih političara da rade na ostvarenju ovih ciljeva. Jer, tek tada će se za Daytonski sporazum moći reći da je uistinu uspješan mirovni projekt.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije