Intervju: Tonino Picula

Dayton je bio predah od rata, BiH trebaju promjene Ustava

09.10.2015., Zagreb - Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organizirao je javnu raspravu naslovljenu Migracijska kriza i buducnost europskog projekt' uz sudjelovanje petero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu: Tonino Pic
22.12.2015.
u 07:00

Picula izrazio ohrabrenost istupima predsjednika Čovića i Izetbegovića koji zagovaraju snažnije reforme na putu BiH k EU

Nedavna konferencija u Bruxellesu povodom 20 godina Daytona, ali i rezolucija u Europskom parlamentu dale su naznake potpori ustavnim promjenama u BiH. SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako proeuropske snage moraju iskoristiti predstojeće razdoblje za važne reforme.

Kako gledate na ocjene da ustavne reforme nisu realne?


Dobro je da je došlo do rezolucije o 20 godina Daytonskog sporazuma iako je bilo nekih glasova koji su se pitali moramo li mi kao Europski parlament (EP) reagirati posebnim dokumentom na takvu obljetnicu. Moguće da je takvo reagiranje u BiH rezultat zadovoljstva statusom quo u zemlji.

Kako Vi na to gledate?

Naravno da ja nisam za takav pristup BiH jer je riječ o zajednici koja ima zlatnu prigodu kroz obilježavanje dvije obljetnice poručiti kako će se stvari razvijati u sljedećih godinu ili dvije dana. To je vrijeme iznimno važno, ne samo za BiH, nego i za jedan ambijent koji itekako utječe na zbivanja i u BiH. Dvadeset godina Daytonskog sporazuma i godišnjica obnovljenog pristupa BiH prigoda je da se etapno provjeri što je to Dayton donio, ali i jednako tako provjeri kako politika u BiH gleda na svoje europske obveze. 


Koliko je ova rezolucija važna u tome smislu?


Prije svega, važno je da se utvrdi kako političari vide provedbu pisanih obveza s početka ove godine, ali i Reformske agende. Osim što je prigodnog karaktera gdje se nabrajaju najmarkantniji elementi za donošenje ocjene, rezolucija nije donijela ništa novog. Naime, međunarodna zajednica u ovome trenutku nema samo fokus na BiH. S druge pak strane, EP pokazuje da ostaje zainteresiran za BiH, ali se pri tome daju detektirati značajne razlike i odnosi snaga izvan njega. Čak i tu postoje razmišljanja da je Dayton dobar i da treba zadržati status quo i unutar njega tražiti rješenja za budućnost.


Ostatak intervjua čitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije