Zvizdić – Davutoglu

Davutoglu: Podržavamo put BiH ka EU i NATO-u i potičemo gospodarstvenike da ulažu u BiH

Davutoglu - Zvizdic
07.04.2016.
u 14:46

Podržavamo i regionalnu suradnju država jer mi kako vidimo mir u BiH je mir na Balkanu, rekao je Davutoglu

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu primio je danas predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, nakon čega je održan i sastanak izaslanstva Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Tijekom razgovora Zvizdića i Davutoglua razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u BiH i u Turskoj. Konstatirali su da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih političkih pitanja. Rekli su da se suradnja stalno unapređuje na svim poljima.

Zvizdić je izrazio žaljenje zbog terorističkih napada s velikim ljudskim žrtvama koji su posljednjih mjeseci potresli Tursku.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je upoznao premijera Turske s realiziranim ciljevima iz Reformske agende i s političkim i ekonomskim pokazateljima koji imaju konstantan pozitivan rast. On se zahvalio visokim dužnosnicima Turske na stalnoj podršci koju daju Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu. Zvizdić je pohvalio visoku razinu reguliranih bilateralnih sporazuma i istaknuo da BiH ima najveći broj sporazuma s Republikom Turskom.

Davutoglu je čestitao BiH predaju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji. Rekao je da Turska posvećuje posebnu pažnju ekonomskom razvoju BiH i putu ka EU integracijama i da će i u narednom razdoblju nastaviti pomagati bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koji se financiraju posredstvom Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) i putem koje je do sada realizirano oko 700 projekata u vrijednosti od oko 300 milijuna dolara.

Razgovarali su i trgovinskom sporazumu između BiH i Turske i o izvozu mesa kao jednim od bitnih elemenata tog sporazuma. Zvizdić je rekao da je za BiH važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko, kao i da se potvrdi kapacitet i kvalitet proizvoda iz BiH koji su već prisutni na tržištu Turske kao što je ulje ili drugi proizvodi koji se izvoze iz BiH. On je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te da postanu dio dugoročnog programa. 

Sugovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom razdoblju unapređivati suradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju turskih investicija u BiH, a osobito u unapređenju razvoja malih i srednjih poduzeća. Zvizdić je rekao da je siguran da će Turska i u narednom razdoblju nastaviti ostvarivati političke i ekonomske ciljeve i da će zadržati snažnu poziciju na svjetskoj političkoj sceni.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, veleposlanik BiH u Turskoj Damir Džanko i velepodslanik Turske u BiH Cihad Erginay. 

Nakon susreta pZvizdića s Davutogluom i susreta izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ministar obrane Republike Turske Ismat Yilmaz potpisali su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u vojnoj obuci.

Potom je uslijedilo obraćanje medijima Zvizdića i Davutoglua. Davutoglu je istaknuo privrženost Turske Bosni i Hercegovini. Naglasio je da svaka dobra vijest iz BiH raduje, a svaka loša boli.

- Želim reći svom prijatelju Denisu Zvizdiću i narodu u Bosni i Hercegovini da Turska uvijek stoji uz vas. Podržavamo vaš put ka EU i NATO-u i potičemo naše gospodarstvenike da ulažu u BiH. Podržavamo i regionalnu suradnju država jer mi kako vidimo mir u BiH je mir na Balkanu, rekao je premijer Davutoglu.

Izrazivši zahvalnost Republici Turskoj na kontinuiranoj prijateljskoj podršci BiH Zvizdić je naglasio da je Turska uvijek pomagala jednako sve narode u BiH bez razlika, poštujući neovisnost BiH. Dodao da je Turska pomagala obnovu kulturne baštine u BiH, kao i ekonomski razvoj.

- Na isti način Republika Turska pomaže danas ljudima u Siriji. Ona je danas moralna matrica na globalnoj razini kako se pomaže ljudima u nevolji. Stoga su nam jako teško pali teroristički napadi u Turskoj. Izražavam ovom prilikom obiteljima sućut i želim reći turskom narodu da stojimo uz vas u borbi protiv terorizma, rekao je Zvizdić, prioćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije