mostar

Danom narcisa udruga Novi pogled podsjetila sugrađanke na redovite godišnje preglede

narcisi
Foto: Stojan Lasić
1/6
16.03.2016.
u 17:40

Na platou ispred prodajnog centra Mepas Mall udruga Novi Pogled, jedina udruga ove vrste na području HNŽ-a, već 13. put za redom organizirala je tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa pod sloganom 'Jedan narcis za jedan život'.

Predsjednica udruge Novi Pogled Maja Memić kazala je kako je cvijet narcis simbol buđenja i života za sve oboljele od svih malignih oboljena, prenosi Pogled.ba

"Članice udruge svake godine s istog mjesta šalju poruku da nismo tu samo radi sebe, oboljelih žena, nego da smo tu i radi zdravih žena, sugrađanki da bi im ukazali da je karcinom dojke javno zdravstveni problem, da podignemo njihovu svijest, da ih educiramo da uzmu svoje vlastito zdravlje u svoje ruke i da postanu odgovorne prema svom vlastitom zdravlju, da idu na redovite ultrazvučne preglede, mamografske preglede i na redovite ginekološke preglede jer smo zemlja koja nema ni jedan program prevencije."

"Imamo bolesnu naciju, dovoljno je da odete na odjel mostarske onkologije gdje je jako puno onkologa koji zaista više nemaju snage posvetiti se pacijentima jer je svakim danom danom sve više i više oboljelih", kazala je Memić te potvrdila da su rad i aktivnosti udruge doprinijele velikom pomaku u svijesti žena, uklanjanju tabu tebe o karcinomu dojke.

Inicijativa da se od duhanskih akciza izdvaja za oboljele

"Što se tiče stanja s programima prevencije, već godinama se ništa ne mijenja", kaže Memić. Udruga Novi Pogled s četiri partnerske udruge: Renesansa - Sarajevo, Iskra - Banja Luka, UŽT - Tuzla i Život - Zenica pokrenula je inicijativu 'Pravo na život' s ciljem izmjene zakona, odnosno da se dio sredstava od duhanskih akciza preusmjeri za kvalitetan tretman onkoloških pacijenata, kako bi im bili dostupni inovativni lijekovi, da se raščiste liste čekanja na lijek i da se raščiste liste pacijenata. 

"Za onkološke pacijente treba vrlo malo novca i naravno svi imamo pravo na dostojan život", kazala je Memić.

Sve više oboljelih

Dr. Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je kako je rak dojke najčešći karcinom od kojega obolijevaju žene, ali i istaknuo je da je isti preventabilan ako se otkrije na vrijeme. "Iako ne znam točan broj, evidentno je da je broj oboljelih u porastu, što nije trend samo u BiH, nego u cijelom svijetu.

Mogu reći da se, ne samo kad govorimo o programima prevencije malignim oboljenjima, nego i općeg zdravlja, ne čini dovoljno", kazao je Pehar. "Zdravstveni sustavi zapadnih zemalja, kojima i mi težimo, su davno prepoznali potrebu da se problemi u zdravstvu ne riješavaju samo unutar ministarstva zdravstva nego i unutar društva općenito. Svi segmenti vlade bi morali sudjelovati u programima i projektima koji u konačnici imaju za cilj da živimo što bolje, duže, zdravije i to je ono čemu će težiti zdravstvne vlasti i ove županije i FBiH."

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom HT Eroneta, uz podršku volontera iz Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru i Medicinske škole Sjeverni logor. Na manifestaciji su kao i svake godine nastupili članovi plesnih skupina B-Dance i HŠPK Zrinjski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije