Rimski most

Danas se urušava, a još u rimsko doba rudu preko mosta vozili u Dalmaciju

06.08.2020.
u 21:26

Rimski most, kulturno-povijesni spomenik u Starom Majdanu 10-ak km od Sanskoga Mosta, ugrožen je i što prije ga je potrebno zaštititi. Prema riječima domaćeg likovnog umjetnika Edina Hasanića, oštećenja na mostu vidljiva su golim okom, a nedavno je došlo do urušavanja više kamenitih dijelova, piše Večernji list BiH.

- Ovaj most je pravi kulturni biser i svjedok dugoga povijesnog kontinuiteta Staroga Majdana. No, već desetljećima je nezaštićen, koristi se za promet i prepušten je propadanju premda je spomenik pod zaštitom države - kazao je Hasanić.

Predsjednik Vijeća MZ Stari Majdan Husein Paunović kaže kako je nedavno očišćeno i uređeno korito rječice Gračanice, a čišćenje se nastavlja. - Postoji stara predaja da su u prošlosti lukovi mosta bili toliko visoki da je ispod njih mogao projahati konjanik na konju. Na potrebu da se zaštititi i očuva most upozoravamo godinama i nadamo se kako će to imati odjeka - kaže Paunović.

Ovaj drevni kameni most bio je dio stare rimske ceste kojom se željezna ruda transportirala do rimske provincije Dalmacije, a ostaci rimskih cesta i danas su vidljivi. Način gradnje svjedoči kako su njegovi graditelji uistinu bili stari Rimljani, a pretpostavlja se kako je mogao biti izgrađen u 1. ili 2. stoljeću nove ere, smatraju povjesničari.

Zanimljivo, prije nekoliko godina jedan žitelj koji živi u blizini mosta, obavljajući građevinske radove pored svoje kuće, slučajno je otkopao ostatke rimskoga bunara. Inače, Stari Majdan dio je prostora bogatog željeznom rudom koju su Rimljani kopali i talili te potom razvozili diljem svog carstva, a prije njih to su činili drugi narodi koji su živjeli na ovim prostorima. O tomu danas svjedoče goleme naslage troske koja nastaje kao otpad u procesu taljenja željeza.

Na prostoru Majdanskih planina i danas se mogu pronaći primitivne talionice za topljenje željezne rude koje datiraju iz davnih vremena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije