Haag

Danas počinje ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

13.06.2017.
u 07:53

Pred sudom u Haagu danas će početi ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, posljednji proces u kojem će biti odlučivano jesu li dužnosnici Srbije odgovorni za zločine počinjene tijekom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Bivši šef Službe državne sigurnosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima počinjene tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Stanišić i Simatović su, kako tvrde tužitelji, formirali, opremali, obučavali, financirali, naoružavali i na ratišta u BiH i Hrvatskoj slali “Crvene beretke” i druge paravojske, koje su, pod njihovom kontrolom, činile zločine.

Poslije prvog suđenja, Haaški tribunal je oslobodio Stanišića i Simatovića krivnje po svih pet točki optužnice. Međutim, Žalbeno vijeće usvojilo je žalbu haaških tužitelja i naložilo da proces bude ponovljen.

Poništenom presudom bilo je utvrđeno da su formacije koje su Stanišić i Simatović slali na ratišta počinile veliki broj zločina, ali da optuženi, tijekom tih operacija, nisu njima “upravljali”, iako su njihovo sudjelovanje “organizirali”.

Prvostupanjsko vijeće je, u toj presudi, zaključilo da je “razumna mogućnost” da su Stanišić i Simatović, upućujući “Crvene beretke” izvan Srbije, imali “ograničenu namjeru… uspostavljanja i održavanja srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i BiH”, ali da oni nisu bili sudionici u zajedničkom zločinačkom udruženju.

Poništavajući presudu, Žalbeno vijeće je ocijenilo da su prvostupanjski suci, donoseći taj zaključak, pogriješili u primjeni zakona i tumačenju činjenica tako što nisu dale “razumno obrazloženje”, niti su razmotrili jesu li Stanišić i Simatović dijelili zločinačku namjeru.

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića danas će, pred Mehanizmom za međunarodne tribunale (MICT), pravnim nasljednikom Haaškog suda, početi uvodnim izlaganjem tužitelja Douglasa Stringera. Tužitelji će zatim tijekom postupka uvesti iskaze ukupno 143 svjedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku, javlja BIRN-Justice Report.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?