Dom naroda Parlamenta FBiH

Danas o rebalansu proračuna za 2015. godinu

dadad
08.10.2015.
u 09:38

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebao razmatrati rebalans federalnog proračuna za ovu godinu

U predloženom dnevnom redu sjednice je i prateći akt - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama važećeg zakona o izvršavanju proračuna. Prijedlog proračunskog rebalansa utvrdila je Federalna vlada 17. rujna i uputila ga po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru. Predložila je uvećanje sadašnjeg proračuna za 14,3 milijuna KM, odnosno ukupni novi proračunski iznos od 2.348.412.392 KM.  Kako je tada izjavila federalna ministrica financija Jelka Milićević, pošto će do kraja godine izostati 200 milijuna od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina. Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 milijuna KM predviđen rebalansom za mirovinski fond. Za obveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan oko 11 milijuna, a za naknadu šteta od poplava i klizišta oko 9,6 milijuna. S obzirom na to da je uveden moratorij na nova zapošljavaja u javnom sektoru do kraja godine, po tom osnovu je ušteđeno oko 13,7 miliona i preusmjereno za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, za šta je namijenjeno 20 milijuna, najavila je Milićević. Kapitalni proračunski transferi su umanjeni za oko 6,2 milijuna KM, a izdaci za kamate 1,44 milijuna. Da bi rebalansirani proračun, kao i zakon o njegovom izvršenju, stupili na snagu, treba da ih odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?