traje do 23. rujna

Danas je počelo ljeto, pred nama je najduži dan u godini

21.06.2022.
u 07:14

U lipnju je sjeverna hemisfera nagnuta prema suncu, što nam donosi više direktne sunčeve svjetlosti i toplije temperature

Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem koji je započeo danas i trajat će do 23. rujna. 

Oko solsticija, kretanje Sunca prema sjeveru na nebu izgleda kao da nakratko zastaje prije nego što promijeni smjer u narednih šest mjeseci.

Sunce prati svoju najdužu i najvišu putanju kroz nebo, a izlazak i zalazak sunca možete promatrati na njegovim najsjevernijim točkama duž horizont, piše Klix.

Solsticij, ekvinocij i godišnja doba se javljaju jer Zemlja ne kruži oko Sunca potpuno uspravno. Umjesto toga, Zemljina os je nagnuta za oko 23,5 stupnjeva, što uzrokuje da svaka hemisfera prima različite količine sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine.

U lipnju je sjeverna hemisfera nagnuta prema suncu, što nam donosi više direktne sunčeve svjetlosti i toplije temperature. U međuvremenu, na južnoj hemisferi, 21. lipanj označava prvi dan zime i najkraći dan u godini.

Dnevno vrijeme na ljetni solsticij ovise od geografske širine - što se više približavate sjevernom polu, sunce provodi više vremena iznad horizonta.

Meteorolozi i klimatolozi definiraju ljeto kao najtoplija tri mjeseca u godini, od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Ljudi su kroz povijest slavili solsticij ritualima kao što su lomače i ceremonijalni plesovi kako bi obilježili prolazak godišnjih doba. Neke drevne kulture, kao što su Maje ili Asteci, čak su izgradile posebne spomenike kako bi obilježile promjenjivu putanju Sunca na nebu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije